​Підвисоцька громада створює власну туристичну мапу!

03.08.21 10:00

Підвисоцька територіальна громада готується зустрічати туристів з різних куточків України. Кажуть, у них є на що подивитися, де помандрувати, у чому викупатися, чим насолодитися та гарно провести час. Про все детальніше розповіла Тетяна Леонідівна Мартинюк, керівниця відділу культури, молоді та спорту Підвисоцької громади.

Тетяна Леонідівна Мартинюк, керівниця відділу культури, молоді та спорту Підвисоцької громади
Тетяна Леонідівна Мартинюк, керівниця відділу культури, молоді та спорту Підвисоцької громади
- Тетяно Леонідівно, туристична мапа громади – це серйозний крок в розвитку території та залучення необхідних інвестицій. Як виникла ця ідея, які об’єкти буде включено до цієї мапи?

- Територія нашої громади є цікавою в плані туризму, оскільки у нас розташовані два трипільських поселення, одне з яких займає площу в 300 гектарів і є найбільшиму ті часи. А це четверте тисячоліття до нашої ери. Розташовується воно в селі Небелівка. Також ми маємо більше сотні курганів зі скіфськими могилами, що знаходяться на території двох сіл – Мартинівка й Тернівка. Є Черняхівське поселення на території колишньої Мартинівської сільської ради. Є багато пам’яток історії, що стосуються Великої Вітчизняної війни. Маємо гарні річки – Ятрань та Синюху. Також дві пам’ятки архітектури - Покровська та Ятранська церкви.

Музей у громаді
Музей у громаді
Тому й виникла така думка – розмістити всю цю інформацію на спеціальній мапі. Тим паче, уже став досить відомим Бенчиків млин у селі Тернівка, з лавандовими полями. Там дуже гарна природа і неймовірна туристична локація.

Пам'ятний знак загиблим
Пам'ятний знак загиблим
- До цієї мапи увійдуть пам’ятки з території всієї громади?

- Всі пам’ятки культурної, історичної та архітектурної спадщини внесені до цієї карти з 17-ти населених пунктів, що входять до Підвисоцької громади. Також на карті розміщені фотографії усіх основних туристичний об’єктів. У нас вже прийнята програма розвитку туризму на 2021-2023-ій роки. Також передбачено створення туристичних буклетів та маршрутів. Наразі розробляються два – «Архітектурні пам’ятки Підвисоцької громади» та «Мандрівки мальовничими берегами Синюхи». Треба ж було з чогось ннам починати, бо до цього часу нічого такого не робилося, був район – були інші напрямки роботи, по загальних об’єктах.

Каплиця на перехресті важливих доріг громади
Каплиця на перехресті важливих доріг громади
- Ця туристична мапа вже готова чи ще в процесі?

- Мапа вже підготовлена і замовлена в рекламному агентстві. Сподіваємося, що найближчим часом її отримаємо. Там буде інформація і про Бенчиків млин, і про основні туристичні локації в нашій громаді. Вже прибираються узбіччя, ставляться альтанки для відпочинку. Будуть встановлені інформаційні банери, вказівники. З часом це все буде.

Лавандове поле
Лавандове поле
- То мапа матиме друкований вигляд?

- Плануємо, що це будуть плакати, які можна буде розмістити в сільських бібліотеках громади. Також буде великий інформаційний банер, розміром 2,5 на 1,5 метра.

Бенчиків млин, село Тернівка
Бенчиків млин, село Тернівка
- А в електронному вигляді буде?

- Так, в електронному вигляді вона буде розміщена на сайті Підвисоцької громади, який скоро вже запрацює. Ми для того і робимо, щоб люди все це бачили.

Річки громади
Річки громади
- Тетяно Леонідівно, чи вистачає фінансування на культуру в громаді і на цей проект загалом?

- Звичайно, що не вистачає коштів на все, бо проблем дуже багато. У нас є заклади, що потребують ремонту. Є проблема з підключенням закладів до інтернету та забезпеченням їх комп’ютерною технікою. Сподіваємося на державну програму, якщо вона запрацює. Тому не можна сказати, що коштів вистачає на все. Є якісь першочергові заходи, що здійснюються в громаді, тому все поступово будемо покращувати.

Річки громади
Річки громади
- На вашу думку, розвитку туризму - важлива складова для розвитку територіальної громади?

- Звісно! Це ж інвестиції. Розвиток туристичної галузі – один із напрямків залучення цих інвестицій задля розвитку громади. В нас вже поповнюються музейні експозиції в Підвисоцькому народному музеї історії. Є багато чого показати з того, що ще ніхто не бачив. «Зелена садиба» створюється на території громади. Робота триває, намагаємося працювати у різних напрямках.

Ятранська церква
Ятранська церква

Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: