​Небелівка – про трипільські поселення і не тільки…

18.11.20 10:00

В редакцію інтернет-видання «Підвисоке.Інфо» написала Тетяна Кеда, мешканка Небелівки, з бажанням розповісти про історію села та чим громада живе нині.

Тетяна Кеда
Тетяна Кеда
- Пані Тетяно, для початку, трохи про історію села розкажіть? Чим воно цікаве?

- Свого часу, на північ від села Небелівка розташовувалося поселення трипільської культури, яке займало площу приблизно 250 га. Вже в наші часи, українсько-британською археологічною експедицією, тут проводилися дослідження. В липні 2012 року знайдено залишки трипільського храму. Приїжджала спеціальні делегація, велися відеозйомки. В 2013-му, недалеко від храму, також було досліджено залишки двох помешкань. Знахідки, що були знайдені під час розкопок, мали бути направлені до музею, і зробити це обіцяли багато років. Проте, все, що знайшли, невідомо куди діли, а там були залишки посуду, побутові речі.

- Що скажете про сучасну інфраструктуру села?

- Населення 713 осіб, зараз, певно, трошки менше. На даний час точну кількість і не знаю. В селі працює школа, яку відвідують 43 діток. Хоч і неповні класи, але вони є. Директор дуже хороший, старається для дітей. Організовано хороше опалення і харчування. Що стосується сільської ради, то вона працює, але не так, як хотілося б людям. Як би не наші спонсори, то село в вимерло.

Попередній голова села був золотою людиною – садочок відкрив. У людей з’явилася робота, у дітей – можливість ходити в дошкільний заклад. Працює також сільська бібліотека, але відвідувачів мало. Будинок культури нині закритий на карантин, а раніше проводились різноманітні заходи. Зараз у селі мешкає 35 діток дошкільного віку, а до дитячого садочка ходять п'ятнадцятеро. Я, до речі, колишня завідувачка садочку. Поїхала на заробітки в Польщу. Як потрапила під карантин, то написала заяву на звільнення. ФАП також працює у нас, маємо чудову медпрацівницю, завжди надає допомогу, золота жінка.

- Ви казали про спонсорів. Маєте на увазі фермерські господарства?

- Так. У нас на території працює фермерське господарство «Гранд» та ТОВ «Копенкувате». Вони багато допомагають – дороги ремонтують, освітлення. Одним словом, все, що треба. Містки ремонтують. Як у нас було заводнення, багато містків позаливало, вони все відновили. Інакше села були б віддалені один від одного. А у фермерському господарстві «Гранд» працюють 65 осіб, це місцеві люди. Попри карантин, людей не скорочують. Завдяки цьому фермерству наше село живе.

- Як децентралізація вплинула на ваше село?

- Звісно негативно. Але побачимо, як буде далі. Зараз ми задоволені головою ОТГ і сподіваємося на краще.

- Небелівка віддалена від центру ОТГ?

- Так, від Підвисокого віддалена. Раніше податки сплачувалися у Небелівську сільську раду, вона розпоряджалася фінансами, кошти спрямовувалися на те, що треба. А зараз, буде що дадуть. Побачимо. Але скажу одне, гірше, як зараз, нам вже не буде. На даний час, від сільської ради не маємо ніякої підтримки.

- Які проблеми є в селі?

- Дороги і освітлення – болючі питання. У нас може три вулиці освітлюється, лампочки через два стовпи. Роботи в селі немає. Хоча можна було б відкрити ту саму пекарню. У фермерських господарствах на кухнях печуть хліб, то місцеві там купують. Але ніхто не хоче цим займатися.

- Що скажете за традиції? Що святкуєте, як і коли?

- Дня села зараз просто немає. Раніше святкували. Були і вечори розваг влітку, до нас з’їжджалися з усієї округи. Гарні були заходи. Дискотеки на відкритому повітрі. А на даний час нічого немає.

- На вашу думку, що першочергово треба зробити в селі?

- Першочергово треба зробити дороги, щоб швидка могла доїхати до людей в негоду. По-друге, освітлення. А по-третє, масові заходи якісь необхідно проводити, щоб молодь залучати, бо вона тікає з села. І робочі місця, звісно, хоча на це ми вже не сподіваємося.


Записала Ася Цуркан, фото надала співрозмовниця



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: