​Пречистенська церква: Стоїть силами громади!

24.09.20 10:00

Папіруси, кора дерев, кам’яні скрижалі та інші древні носії інформації бережуть для нас пам’ять поколінь. Але велика роль у цьому і людей, котрі збирають та примножують перекази, історії та розповіді очевидців. Щоб познайомитися із такими людьми, команда сайту «Підвисоке.Інфо» завітала у село Ятрань, що у Новоархангельському районі.

Пречистенська церква, осінь 2020, фото - Олена Карпенко
Пречистенська церква, осінь 2020, фото - Олена Карпенко
Це село знамените не тільки однойменною річкою, про яку написано пісню, але у першу чергу дерев’яним храмом, що називається Пречистенська церква. Завідуюча сільською бібліотекою Наталія Поліщук розповідає, що є клаптик паперу, на якому записано, ніби колись давно на місці цієї дерев’яної церкви у селі стояла уніатська, греко-католицька. З часом її розібрали і у 1784 році побудували нову, привезли для неї матеріали звідкись із сусіднього села, залишки іншої церкви.

Наталія Поліщук, портрет - Олена Карпенко
Наталія Поліщук, портрет - Олена Карпенко
За сто років споруда почала руйнуватися і у 1864 році її реставрували, зокрема, підняли й поставили на кам’яний підмурок. А ще оббили дошкою ззовні та зсередини, зробили новий престол. Кажуть, тут був чудовий іконостас із чотирьох рівнів, а срібний церковний посуд подарувала чи й не імператриця Марія Олександрівна.

Звісно, за часів СРСР приміщення церкви використовувалось як тільки завгодно. Була ту і заготконтора, і склад. Потім у село приїхав молодий батюшка і всім мирои розпочали реконструкцію. Із Нерубаївки до Ятрані привезли вівтар, відновили служби.

Світлана Товкес, портрет - Олена Карпенко
Світлана Товкес, портрет - Олена Карпенко
Директорка Сільського будинку культури Світлана Товкес каже, що станом на 2005-тий рік церква була у дуже поганому стані і потребувала негайного та ретельного ремонту. Тоді значну допомогу надала Людмила Супрун. Завдяки їй купили будівельні матеріали, провели частину робіт. Відтоді і до 2013-го року громада села постійно власними силами підремонтувала церкву. Люди намагалися змогли зробити так, аби хоч вода через стріху на підлогу не капала вода. Згодом коштом села перекрили дах, і тепер на свята тут проходять служби.

На жаль, у церкві зараз не збереглися ані хори, ані паламарня, ані кам’яна дзвіниця. Останню, кажуть, побудували ще у в 1807 році, але до нашого часу вона не вистояла. Зате вистояла церква, не зважаючи на негоди, дощі, вітер, сніг.

Наталія Поліщук, портрет - Олена Карпенко
Наталія Поліщук, портрет - Олена Карпенко
Радимо вам побувати у селі Ятрань, заглянути у Будинок культури, відвідати сільську бібліотеку у цьому ж приміщенні і попросити пані Наталію та пані Світлану показати вам Пречистенську церкву. Одну з небагатьох дерев’яних церков у Центральній Україні. Поки вона ще стоїть.

«Нам якось святий отець казав, що Пречистенська церква у нашому селі досі стоїть, тому що потрібна людям, тож стоятиме і далі», - вірить Наталія Поліщук.

Більше фото церкви тут


Записала Вікторія Талашкевич, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: