​Запастися дровами не можна забути про зиму: Ставте кому, де вам подобається

19.10.20 16:00

Зима близько, і для мешканців великих міст це почасти означає тільки перехід на тепліший варіант одягу. Вони не турбуються про опалення своїх домівок, бо у переважній більшості випадків теплопостачання ведеться централізовано.

Інша справа – невеличкі села, яких в Україні тисячі. Тут людям доводиться сподіватися тільки на себе. Бо якщо газ у село не підведений, то треба закупити дрова, щоб перезимувати у теплі. Як це споконвіку робили наші предки, покладаючись тільки на вогонь у пічці. Про те, чи забезпечені мешканці сіл Підвисоцької громади дровами, говоримо із Сергієм Сливком, майстром лісу Торговицького лісництва.

Сергій Сливко
Сергій Сливко
- Сергію Миколайовичу, коли їдеш по трасі від Кропивницького на Умань, то всюди степ. І лише біля Новоархангельська є ліс. Це штучні насадження, чи зелені урочища тут були віддавна?

- Ліс на цій території був завжди. Століттями люди про нього дбали, опікувалися, годувалися з нього і хати опалювали. У нас зараз на територіх громади біля трьох гектарів лісу і до урочища Зелена Брама відносяться три сільські ради – Нерубайська, Підвисоцька та Копенкуватська. Ліс у нас прекрасний! Правда, за 2020-тий рік припинили санітарні вибіркові рубки.

- Це добре чи погано?

- З одної сторони воно ніби й байдуже, а з іншої – погано. Адже якби кошти від вирубки лісу йшли до місцевих сільських рад, то було б добре. А так кошти йдуть взагалі в інший район, на території якого зареєстроване підприємство. І, будемо так казати, бюджети сільських рад недоотримують великі суми. Якщо проводяться рубки, санітарні чи головні, то я думаю, що сільські бюджети мали б отримувати з того кошти, з огляду на деревину, спиляну на їх території.

Зелена Брама
Зелена Брама
- Біля Зеленої Брами стоїть знак, що це заказник. Значить, він під охороною держави?

- Все правильно. Вже більше десяти років урочище Зелена Брама є заказником, а у заказнику рубки заборонені. Мова про так звані головні рубки. Звісно, санітарні рубки проводити можна і треба, бо це допомагає лісу. Та й кошти від них до бюджету, які не які, а надходять. Але щоб ці гроші були справді у тих громадах, на території яких росте ліс, за це треба поборотися. Ми звернулися до Віктора Олександровича Лозінського і він посприяв, щоб рубки призупинили до з’ясування, чому місцеві бюджети недоотримують гроші і як можна цю ситуацію виправити.

Віктор Лозінський
Віктор Лозінський
- А додатково нові дерева висаджуються у лісі?

- Ця робота не зупиняється ніколи. Після планових санітарних та суцільних рубок проводиться доповнення, догляд за культурами, прокошування, прочистка, освітлення лісу.

- Розкажіть, будь ласка, чи долучені до цих робіт люди із місцевої громади?

- Знаєте, у нас дуже багато дітей беруть участь у зборі жолудів та насіння. Залучаємо їх, щоб потім зібране використати для посадки нових дерев. Ми пророщуємо сажанці у розпліднику, вони підростають і далі висаджуємо їх у лісі. Засаджуємо ті ділянки, які вирізаються. У нас є такі ліси, як Товста Дубина, Полковниче урочище, де проводяться рубки головного користування, і вони потребують доповнення.

- Куди лісництво продаєт деревину, яку вирубує на території сільських рад майбутньої Підвисоцької громади?

- У першу чергу ми забезпечуємо місцеве населення дровами. Що стосується пиломатеріалів, то вони реалізовуються, відповідно до сформованих лотів. Хто з підприємств, які переробляють деревину, виграє конкурс, ті й отримують лісоматеріал. А щодо населення, то для людей дрова – це все, що допомагає пережити зиму. У нас же газу немає. Тому лісництво має забезпечити людей дровами, щоб було тепло. Знижок для пенсіонерів чи інших малозабезпечених груп населення, на жаль, немає, хоча є різна ціна на м’яку і тверду породу дерев.

- Напередодні виборів, чи хтось із кандидатів на голову майбутньої Підвисоцької громади опікується цими питаннями?

- Не знаю про інших, але хочу сказати про Віктора Олександровича Лозінського. Я його знаю, мабуть, вже років шістнадцять. Порядна людина, серйозна, вимоглива. Дуже багато він у нашому селі допомагає – і школі, і дитсадку, і будинку культури. Звісно, у нас чимало благодійників, якими тримається село. І Федір Іванович Згривець постійно допомагає, багато докладає зусиль, щоб підтримувати село не просто на плаву, а з перспективою розвитку. Я й сам був депутатом два скликання, тому знаю, про що говорю. Правда, на цих виборах сам я не балотуюся, бо вже маю пенсійний вік, буду відпочивати. Хай молодь йде!

Сергій Сливко
Сергій Сливко
- Ну, принаймні Ви можете їм підказати, на які проблемні питання варто звернути увагу?

- У нас зараз саме основне питання – це водопостачання у селі. Криниці висихають, рівень води сильно впав. Якщо взяти по Зеленій Брамі, то там довжина вулиці біля двох кілометрів, і тільки у двох-трьох криницях є вода, а у решті – геть сухо. Чи не кожному селі громади потрібне розгалужене і якісне централізоване водопостачання, бо люди без води не можуть жити, тікають до міста, переїздять у більш зручні та комфортні населені пункти. Ще одна задача – це якісні дороги. Про це вам тут кожен скаже. А я додам, що окремої уваги потребують пенсіонери. Вони у нас не мають достатньо пенсії, щоб навіть дров на зиму купити. Складометр дров коштує 850 гривень, на зиму треба сім метрів дров, це означає 5-6 тисяч гривень. От і думайте, чи може старенька бабуся купити собі стільки дров?! Дуже вони бідують. Хто може, шукає дрова своїми силами. Лісопосадки подекуди геть вирубані, а це і для сільського господарства погано, і для екології загалом. Я переконаний, що ось ці питання - водопостачання, дороги, турбота про пенсіонерів, - мають бути головними у програмі кожного кандидата. І не просто як текст, а як обіцянка, якої не можна не дотриматися.


Розмовляла Вікторія Талашкевич, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: