​Радість для душі і серця: «Книжкова фея» знайшла своє покликання у маленькому селі!

05.10.20 10:00
Наталія Поліщук, завідуюча бібліотекою у селі Ятрань
Наталія Поліщук, завідуюча бібліотекою у селі Ятрань

Якщо ви досі не вірите в існування «книжкових фей», вам варто поїхати у бібліотеку села Ятрань, де завідуючою працює Наталія Поліщук. Ця енергійна та оптимістична пані не просто популяризує книги, а ще й дбає про регулярне поповнення місцевого книжкового фонду. Не вірите? Тоді знайомтеся з нею ближче.

- Пані Наталіє, розкажіть будь ласка трохи про себе – як давно працюєте в бібліотеці, що Вас надихає?

- У бібліотеці працюю з 1994 року. Взагалі-то родом я з Новоархангельська. А у село Ятрань приїхала працювати вожатою у школу ще в 1992 році. А потім закінчила Олександрійське культосвітнє училище заочно і пішла працювати в бібліотеку. Мені дуже подобається працювати тут, бо це робота з дітьми, і саме вони мене надихають. Я мріяла працювати в школі, але не вийшло. А зараз із задоволенням працюю, як з дітьми, так і з дорослими. Це моє. В мене така гарна бібліотека, я оформила тут все своїми руками. Хто не прийшов, завжди кажуть, що гарно. Проводжу різні заходи, вікторини, ерудит-шоу, інтелектуальні турніри, свята. Популяризую книги.

- Складне для багатьох бібліотек питання поповнення фондів – як вирішується воно у селі Ятрань?

- Я звертаюся до сільського голови, щоб регулярно поповнювати книжковий фонд. Мені йдуть назустріч, тому в мене гарний книжковий фонд, особливо дитяча література, багато нової.

Ятранська бібліотека
Ятранська бібліотека
- У вашій бібліотеці діє клуб «Ятранчани» - розкажіть, будь ласка, з якою метою його було створено, хто до нього ходить, чим займаєтесь?

- Клуб «Ятранчани» ми організували спільно із завідуючою місцевим Будинком культури Світланою Товкес. Бібліотека бере активну участь у всіх заходах. Я розробляю сценарії, організовую книжкові свиставки, цікаве оформлення. Клуб дозвілля створено для всіх мешканців села, без обмежень у віці. І клуб в селі користується популярністю.

- Як працює бібліотека у карантин – чим займаєте себе та читачів?

- В умовах карантину дещо обмежуємо масові заходи. В інтернет виставляю то виставки, то якісь вікторини проводжу для читачів, у мене багато друзів. Всі беруть участь. А. починаючи з 1 вересня, проводжу невеличкі заходи з дітьми, збираю їх маленькими групками. Вони завжди приходять, люблять брати участь у моїх заходах. Я купую їм солодощі або якісь дрібнички. То вони завжди біжать. Я дуже люблю свою роботу, стараюся, хочу, щоб бібліотека була в нашому селі.

- Чого очікуєте від виборів, від втілення реформи децентралізації?

- Якщо орієнтуватися на результат від укрупнення колгоспів, то я ставлюся негативно. Гадаю, що маленькі села можуть просто зникнути, або ж. в першу чергу, постраждає соціальна сфера. Все залежить від того, хто прийде керувати ОТГ. Сподіваюся, що прийде людина, яка буде розуміти, що культура теж потрібна селу. Маленьке воно чи велике. Керівник має чути кожного, хто живе в громаді. Люди в селі мають користуватися тим, до чого мають доступ люди в місті. Але як воно буде, побачимо. І все ж таки, до децентралізації ставлюся негативно. Не думаю, що хтось зверне увагу на село Ятрань.

Наталія Поліщук, завідуюча бібліотекою у селі Ятрань
Наталія Поліщук, завідуюча бібліотекою у селі Ятрань
- Схоже, що ви вже визначилися за якими критеріями будете обирати голову.

- Всі кандидати, які планують йти на голову ОТГ, мають проїхатися по селах і розказати, що планують робити і як. А ми маємо їх побачити і почути. Такі зустрічі мають бути в кожному селі. І, як не крути, а коли є своя сільська рада, соціальній сфері приділяється більше уваги. Як подумаю, що маленькі бібліотеки можуть позакривати, аж сумно стає. Я скільки над нею працювала, скільки сил в неї вклала. Хвилююся, хто очолить нашу ОТГ, який керівник прийде, чи буде він розуміти, що бібліотека потрібна, що вона має працювати.

- Якщо виникають проблеми – з ремонтами, з проведенням заходів – на чию підтримку, фінансування, допомогу покладаєтеся?

- Ремонт у нас відбувся непоганий у 2009 році. Тому нині маємо гарний стан, задовільний. Одне єдине – немає тепла, страждаємо зимою. Але його ніхто і не зробить, це факт. Трохи ремонтували в тому році, сільська рада виділила кошти на фарбу. А так всі заходи за свої кошти. Треба щось, я купую. Маю свій принтер вдома, ним користуюся. Чоловік мені дуже допомагає. Розраховую на свої сили і сили місцевої ради. В цьому році, наприклад, сільська рада дала комп’ютер. Правда, поки що немає інтернету, але не все одразу.

- Які плани на осінь – що будете проводити, організовувати?

- Багато заходів ми проводимо удвох із завідуючою Будинком культури Світланою, допомагаємо одна одній. Удвох веселіше і легше. Взагалі у мене було багато чого заплановано на рік, але, у зв’язку з карантином, все довелося відмінити. Зараз щось вибірково проводжу. Планую квест до Дня козацтва. Найближчим часом проведу свято «Бібліотека збирає друзів», присвячене Всеукраїнському дню бібліотек. Скоро з Підвисокого дітки приїдуть на екскурсію до церкви і в бібліотеку.

- Пані Наталіє, Вашої енергії вистачить на всіх. Видно, що Ви знайшли себе у професії бібліотекаря!

- Це правда. Я обожнюю свою роботу, хоч вона і не проста. Щоб бібліотека була одним із центрів культури в селі, цю професію треба любити. Тоді це радість для серця і душі.


Записала Ася Цуркан, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: