​Творчий тандем у Нерубайці: Світлана та Михайло Крощенки

02.10.20 10:00

На чому тримається культура та освіта у селах Кіровоградщини? Хіба тільки стінами шкіл та будинків культури? Опаленням чи обладнанням? Насправді, все тримається тільки на людях – ентузіастах своєї справи, які не здаються, не складають руки, а плекають творчих і талановитих людей, об’єднуючи їх навколо себе. Як ось подружжя Світлани та Михайла Крощенків, які живуть і працюють у Нерубайці.

Подружжя Світлани та Михайла Крощенків із села Нерубайка
Подружжя Світлани та Михайла Крощенків із села Нерубайка
Пані Світлана – директорка Нерубайського Сільського Будинок культури, пан Михайло – художній керівник. Вони й розповіли команді сайту «Підвисоке.Інфо», як вирує життя у селі, осердям якого, як і багато де по селах України, є ось такі заклади – школи, бібліотеки, музеї, будинки культури, церкви та дитячі садочки.

- Ми зі Світланою закінчили навчання у 1983 році і приїхали сюди працювати в Будинку культури. А тоді якраз у 1986-1987 роках розпочався занепад, який не закінчився і до сьогодні, - згадує Михайло Петрович. Він переконаний, що культура занепадатиме, допоки люди не схаменуться, що без неї вони нікому не потрібні.

Світлана Крощенко, портрет - Олена Карпенко
Світлана Крощенко, портрет - Олена Карпенко
У 1986 році обох молодих спеціалістів взяли на гурткову роботу, Михайла Петровича – у гурток духових інструментів, а Світлану Миколаївну – на хореографію. На той момент у закладі загалом працювало чи то п’ятеро, чи то шестеро спеціалістів. Втім, зважаючи на розпад Радянського Союзу, брак фінансування та інші причини, подружжя не працювало в установі, починаючи з 1988-1989 років. Культура тоді стала нікому не потрібна.

Повернувся творчий тандем Крощенків відновлювати культурне життя у селі на початку 2010-ти років, коли на посаду голови Нерубайки прийшов молодий та завзятий Михайло Вікторович Трушев. Йому стало цікаво «піднімати» цю царину, і він попросив обох повернутися. Фактично на той момент Будинок культури працював тільки на папері. Він не відповідав ані вимогам часу, ані бажанням мешканців, згадує Михайло Крощенко. Приміщення було в неприглядному стані, але не від того, що ніхто не хотів нічого робити. Не було фінансування, не було перспектив, то й руки опускалися.

Натомість і пані Світлана, і пан Михайло бачать перспективи розвитку культури у селі виключно за умови об’єднання всіх небайдужих мешканців громади. І не тільки морально, чи на словах, так би мовити, але й ресурсами, часом, зусиллями. Влади, бізнесу, громади, батьків, дітей. Всіх тих, хто тут живе, і тих, хто виїхав деінде, але повертається.

Зала, де займаються хореографією
Зала, де займаються хореографією
- У нас поруч із Будинком культури школа працює, то ми маємо чудову співпрацю – у цокольному приміщенні, завдяки сприянню директорки і голови сільради, створили залу для занять хореографією. Просто закотили рукава і почали все робити, самі, із батьками тих дітей, котрі прагнули вчитися танцювати!, - згадує Світлана Крощенко.

Як директорці установи, їй постійно доводиться шукати шляхи вирішення тих чи інших проблем. І мова не про творчі речі, а про господарські. Доводиться обходити гострі кути тим, що заклад має станом на сьогодні. Наприклад, приміщення Будинку культури не опалюється, тому ситуацію врятувала співпраця зі школою. Багато заходів проводять у теплий весняно-літній період – організовують зустрічі, функціонує чудова бібліотека, якою опікується Світлана Неживенко, та гарний, просторий, із цікавими експонатами Народний музей, котрим керує Андрій Майдибура.

При установі працює успішний духовий колектив, в якому займаються переважно підлітки. Вони проходять і справді гарну школу! Із цього оркестру троє хлопців вже закінчили музикальні училища – двоє в Кропивницькому і один в Умані. У планах керівництва об’єднання – довести кімнату для занять музикою до ладу. Вона розташована у школі, поруч із кімнатою для занять танцями, і директорка школи Тетяна Григорівна Дітуна всіляко цьому сприяє.

Михайло Крощенко, портрет - Олена Карпенко
Михайло Крощенко, портрет - Олена Карпенко
- Минулого року в нас поміняли вікна. Тепер тепло і затишно. Але не тільки у цьому справа. Опалювання – це ж здоров’я. Бо танцюристам, які рухаються, їм трохи легше, а от у музикантів таки мерзнуть пальці. Тому ми щиро вдячні Тетяні Григорівні, що пішла нам назустріч, - розповідає Михайло Крощенко.

Про перспективи села він має свою думку. Каже, що поки громадою керують молоді та сповнені ентузіазму люди, то Нерубайка живе і розвивається. Додає, що йдеться не стільки про вік, скільки про нові, нестандартні підходи до вирішення проблем громади.

- Пам’ятаю, як у радянські часи чомусь вважалося, що якщо музикант, то п’яниця і ходок по дівчатам. Нас вважали за спеціалістів, яких можна і на посівну всім колективом відправити, чи збирати по селу яйця, чи робити перепис. При цьому ми, у першу чергу, були ідеологічними працівниками. А вже потім працівниками культури, - згадує Михайло Петрович.

Він переконаний, що селу пощастило, коли прийшло нове керівництво, яке захотіло підтримати культуру та освіту у Нерубайці.

Подружжя Світлани та Михайла Крощенків із села Нерубайка
Подружжя Світлани та Михайла Крощенків із села Нерубайка
- Мене запитали, що я хочу зробити і скільки грошей потрібно. Я склала план, описала необхідну матеріальну базу, і сільрада взялася за голову. Обсяг робіт був величезним, але дякуючи громаді та керівництву села, все вдалося. Люди працювали безкоштовно, відновлювали все своїми силами, - згадує Світнала Миколаївна.

Так, десять років тому, почали працювати гуртки. Прямо у холі, взимку, люди займалися танцями, або співали. Від того, що у будівлі з’явилися люди, котрі зігріли її своїм диханням, надіями, енергією, навіть стіни розмерзлися!

- У нас зараз працюють всі можливі напрямки – є і естрадний, і фолькльорний, займаються і сопілкарі, діє народний оркестр. А десять років тому не тільки людей не було – вся матеріальна база була нульовою. Не було ані інструментів, ані апаратури, ані костюмів. Ми прийняли тільки стіни та стільці, - оглядається назад пані Світлана.

Світлана Крощенко, портрет - Олена Карпенко
Світлана Крощенко, портрет - Олена Карпенко
Михайло Петрович додає, додає, що станом на тоді будівлю навіть відключили від трьох фаз. А тут же тільки в одній люстрі у великій залі для концертів 70 ламп, не кажучи вже про потужність підключення звуку, іншої апаратури. До речі, про згадані стільці – вони тут раритетні, стоять чи не з початку заснування установи, із 60-х років минулого століття.

- Кажуть, що гуртом і батька легше бити, але нашого голову села треба не бити, а поважати за те, що він зробив. Нам сказали, щоб ми продемонстрували свою роботу, а далі буде фінансування. Ми цей іспит пройшли вдало!, - пишається Світлана Крощенко.

Те, що працює добре, у Нерубайці зберігають та примножують, а те, що віджило своє, замінюють на нове та сучасне. Усі разом працюють над тим, щоб культура у селі розвивалась!


Записала Вікторія Талашкевич, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: