​Марія Настенко: «Серед вчителів нашої школи чимало наших же випускників!»

25.09.20 11:22

Чим може пишатися школа, крім колективу та випускників? Звісно, досягненнями своїх учнів, допомогою меценатів, підтримкою громади, історією та традиціями, як ось Покотилівська загальноосвітня школа, яка була побудована ще у 1928 році, і де команда сайту «Підвисоке.Інфо» побувала цієї осені.

Старожили згадують, що на будівництві школи тоді працювали чи не всі жителі села. Село було гарне і заможне, тут жила велика єврейська громада, тому і навчання у школі проводилося двома мовами - єврейською та українською, відносно національності учнів.

В період Великої Вітчизняної війни під час окупації в приміщенні школи стояв німецький штаб. А про те, що сталося із єврейським населенням села згадується тільки з сумом - Дорослих і дітей зібрали біля школи, вивели за село і розстріляли... На тому місці зараз є пам’ятний знак.

Після війни школа була реконструйована і вже у 1956 році відбувся перший післявоєнний випуск десятикласників, а навчання поступово увійшло у своє русло.

- У нас працює прекрасний колектив, є чимало досягнень, ми пишаємося нашими учнями, котрі мають відмінні оцінки та здобутки на рівні району і області, - розповідає директорка школи Марія Настенко. За її словами, випускники і випускниці школи спокійно та впевнено вступають до вищих навчальних закладів у Кіровоградській, Черкаській та інших областях.

- У нас працює чудовий колектив із півтора десятка фахівців. Чимало серед них – це наші ж колишні випускники, наприклад, Нестеренко, Давидюк, Добро вольський та інші, - заслужено пишається своєю командою Марія Михайлівна.

Розповідає, що школярі із Покотилового стабільно займають призові місця на олімпіадах, хоча карантин цю справу й підкосив. Навесні діти працювали вдома дистанційно.

- Було важко, але ми впоралися. Головна проблема – це те, що далеко не в усіх дітей є вдома комп’ютери, - ділиться труднощами директорка. Втім, цьогоріч усі випускники школи поступили до вищих навчальних закладів.

Коментуючи реформу децентралізації, Марія Михайлівна сподівається, що після об’єднання громади про школу у селі Покотилове не забудуть і приділятимуть увагу. Тут є, що розвивати – успішно працюють спортивний та художньо-естетичний гуртки, регулярно проводять спортивні змагання, у тому числі на вулиці, у теплу пору року. Школа має досвід організації праці на пришкільній навчально-дослідній ділянці. Ця робота закріплює та поглиблює знання учнів з таких навчальних предметів, як біологія та трудове навчання.

- У 2004 році наша школа була повністю реконструйована, завдяки колишньому учневі - Миколі Андрійовичу Янковському, Герою України, голові правління ВАТ «Концерн Стирол», тоді - народному депутату Верховної Ради України, - розповідає Марія Настенко.

Зараз діти навчаються у гарному приміщенні, тут десяток просторих класних кімнат, є кабінет інформатики з комп’ютерами, інтерактивна дошка. Старшокласників, щоправда, сільрада возить у Підвисоке, але молодша та середня школа тут дуже творчі і загалом заклад має гарні перспективи, опираючись на понад півсотні дітей, дружний колектив та добру громаду села.


Записала Вікторія Талашкевич, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: