​БДЮТ: Чотири букви, що вміщають цілий світ

17.09.20 10:00

Коли редакція сайту «Підвисоке.Інфо» вперше завітала до Будинку дитячої та юнацької творчості і познайомилася із його директоркою, то була приємно вражена з яким теплом, любов’ю і щирістю, вимовляють тут суху, як комусь може здатися, абревіатуру БДЮТ. А все тому, що заклад і справді є центром відданої праці талановитого колективу із захопленими дітьми громади.

Валентина Сергієнко, авторка фото - Олена Карпенко
Валентина Сергієнко, авторка фото - Олена Карпенко
Директорка Будинку дитячої та юнацької творчості Валентина Сергієнко працює на цій посаді вже 35 років, а сама установа функціонує понад вісім десятиліть. Створений заклад був 1-го травня 1936 року, пережив і воєнні часи, і нелегкі 90-ті.

- Наше приміщення, звісно, пристосоване, воно не будувалося спеціально для дітей. Від самого початку тут була контора колгоспу, потім – дитячі ясла, а тепер і ми. У нас тут є своє опалення, тому взимку тут дуже добре, - розповідає Валентина Володимирівна.

Хоча великому колективу у старій будівлі трохи тіснувато, проте поруч є затишний парк, що дозволяє проводити різні заходи на свіжому повітрі. І туристичні зльоти, і гру «Джура». Зараз, у часи пандемії коронавірусу, це стало особливо актуально.
Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Функціонують у закладі театральний та хореографічний гуртки, займаються діти макраме, бісероплетінням, створюють ляльок-мотанок, випалюють по дереву. Діти часто забирають свої вироби додому, проте щось і у закладі залишають. Тому не дивно, що кімната, де працюють гуртки декоративно-прикладного мистецтва, дуже гарно прикрашені. Як і вся решта будівлі.

- Наші керівники та керівниці гуртків працюють також на базі інших шкіл, що входять до Підвисоцького навчально-виховного об'єднання імені Тараса Шевченка, - розповідає пані Валентина про те, як колектив закладу максимально зручно для дітей організовує процеси позашкільного дозвілля на території сіл майбутньої громади.

Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Діє в установі гурток образотворче мистецтво – він для менших діток. Займаються тут танцями, є гарна обладнана зала для хореографії, близько 600 одиниць костюмів художньої самодіяльності, які пошили власними силами. Особливо багато українських національних костюмів. Починаючи від вбрання для дітей від шести років і закінчуючи костюмами для дорослих колективів. Тому танцюють всі бажаючі, починаючи з початкової ланки і закінчуючи старшокласниками, але є і професійний дорослий колектив.

- Ми проводимо чудові концерти у селі своїми силами. Можемо одягнути у костюми та зрежисувати свято одночасно для 80 артистів та артисток на сцені! – пишається наша співрозмовниця.

Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Велику увагу тут приділяють і національно-патріотичному вихованню. У Будинку творчості знаходиться в стадії оформлення невелика кімната-музей. Є тут куточок, присвячений Зеленій Брамі. Є куточок, присвячений Небесній сотні. Розміщено портрети односельчан, що були в АТО, а поруч – фото земляків із Ново архангельського району, котрі загинули у війні на Сході України.

Йдемо далі і бачимо кімнати, де працюють гуртки «Дивосвіт», гуртки випилювання та випалювання, гурток паперової пластики. Окрема увага – гуртку «Господарочка». Тут діти вчаться куховарити – у них навіть є своя міні-кухня та робочий стіл.

Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
Підвисоцький БДЮТ, авторка фото - Олена Карпенко
- Загалом у нас працює 16 гуртків і 31 група. Це включаючи базові школи, куди ми їздимо. В нас є свій автомобіль для підвозу керівників гуртків до інших шкіл. Мені здається, ніде більше по селах ніде немає такої потужної мережі. Хоча з кожним роком наповнювати групи дітьми все важче у зв’язку з тим, що скорочується сільське населення, але ми віримо у краще майбутнє, - сповнена оптимізму пані директорка.

Записала Вікторія Талашкевич, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: