​Оксана Гончар: «Бібліотеки повинні встигати за вимогами часу!»

10.09.20 10:00

Коли хтось каже, що люди нині мало читають, нехай загляне до будь-якої із сільських бібліотек, де працюють такі ентузіасти своєї справи, як директорка бібліотеки у Підвисокому Оксана Гончар. Тут видно, що книжки громадою затребувані, цікаві експозиції – організовані, а Оксана Миколаївна – у курсі всіх новацій бібліотечної справи та й за суспільно-політичним життям ретельно слідкує.

Директорка бібліотеки у Підвисокому Оксана Гончар
Директорка бібліотеки у Підвисокому Оксана Гончар
- Скажіть, пані Оксано, чим Ви пишаєтесь у своїй роботі, у своїй громаді?

- Пишаємося своїми людьми, своїм селом, квітучою місцевістю. Пишаємося тим, що ми - українці, що ми такі витривалі, і нас ніхто не може згризти!

- Будь ласка, розкажіть трохи про бібліотеку, її історію

- Наша бібліотека працює вже давно. Перші відомості - із 1937-го року. З часом у селі навіть працювало два відділення – дитяче і доросле, але після реформи залишилася тільки одна бібліотека, яка обслуговує різновікові групи населення.

- Чого очікуєте від створення громади, від проведення виборів?

- Сподіваємося, звісно, на краще. Віримо, що відбудеться розширення бібліотеки, можливо, і приміщень, і фондів, і штату. Ми ж будемо у центральній садибі, а дбати повинні про всі села, котрі увійдуть до громади. Обсяг робіт і зараз великий, а відповідальність буде ще більша. Одна людина це все не витягне. Бо ж і люди до нас ходять – і дорослих маємо читачів чимало, і діти, як місцеві, так і ті, хто приїздить до бабусь і дідусів на канікули. Сільська рада нас підтримує. Коли б ми не звернулися, завжди отримуємо допомогу.

Бібліотека у Підвисокому, фото - Олена Карпенко
Бібліотека у Підвисокому, фото - Олена Карпенко
- Чи доходить до вас обласна, районна методична та інформаційна підтримка?

- Так, нас збирають на семінари та наради, передають методичні посібники, діляться новаціями, залучають до проектів з цифровими інструментами на рівні району та області. Ми й фонди отримуємо із Кропивницького. Вони пересилаються на районну, а далі колеги з Новоархангельську розподіляють їх по селах. Так як ми йдемо до Європи, то зараз змінюється і класифікація бібліотечного фонду. Я переконана, що бібліотеки мають бути максимально мобільними і забезпеченими оргтехнікою, ефективними у наданні послуг – за потребами людей. Ми повинні встигати за вимогами часу!


Записала Вікторія Талашкевич, фото – Олена
Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: