​Бенчиків Млин як майбутнє осердя розвитку туризму у Підвисоцькій громаді

03.09.20 10:00
Фото - http://ukrainaincognita.com/
Фото - http://ukrainaincognita.com/

Неподалік траси Кропивницький-Умань, поблизу міста Новоархангельськ квітне село Тернівка. Тут чимало привабливих куточків для туристів – на берегах Тернівського моря, що утворилося після будівництва ГЕС, а також у лісах поблизу однієї із найчистіших річок області – річки Синюха.

А ще у селі є видатна пам’ятка – Бенчиків млин, відродженням якої та перетворенням у готельно-ресторанний комплекс зайнялися цього року інвестори – за сприяння місцевої влади та за участі мешканців і мешканок села Тернівка. Ми розпитали про перспективи проекту Андрія Чернегу, представника інвестора.

- Андрію Вікторовичу, розкажіть, які зараз ведуться роботи на території та які плани?

- Літо – гарна пора для ремонту, тому зараз біля млина проводяться певні будівельні роботи, зокрема, йде облаштування території, працюємо над тим, щоб зберегти унікальний первісний вигляд будівлі, а всередині створити комфортні умови для майбутнього готельно-ресторанного комплексу.

- На яких туристів Ви розраховуєте – на українських чи на відвідувачів з-за кордону?

- Плани у нас грандіозні. Проте можливість приїзду перших туристів залежить від завершення виконання робіт згідно проектно-дозвільної документації. Ми подали усі необхідні документи до комісії водних ресурсів та інших установ. Вже звернулися по допомогу до організацій, які супроводжують якісну розробку такої документації. Тепер все залежить від сприяння обласної та місцевої рад. Ми хочемо, щоб все було грамотно, відповідно до вимог та умов законодавства. Проект у нас затверджений, проте має пройти певний час.

- Чи рахували Ви скільки, персоналу працюватиме у майбутньому комплексі, і чи плануєте залучати місцеве населення?

- Звісно, ми розраховуємо на участь жителів та жительок села Тернівка та й усієї Підвисоцької громади у роботах на Бенчиковому Плині. У нас є офіційно зареєстроване підприємство, і воно вже проводить роботу із місцевим населенням. Зараз набираємо персонал на охорону об’єкту. У подальшому розраховуємо формувати персонал із акцентом на залучення місцевого населення. Нам потрібні фахівці різного рівня та спеціалізації. Коли ми тільки почали займатися цим об’єктом, то в нас уже працювало два десятки місцевих жителів. Загалом кількість людей залежатиме від обсягу робіт та бажання, вмінь і навичок самих працівників. Зараз є роботи, що потребують людської участі, але є й такі, де справляється техніка.

- На яку аудиторію туристів ви розраховуєте? Від Кропивницького сюди їхати біля 120 км, від Умані – вдвічі менше.

- Безперечно, ми розраховуємо на наше географічне розташування у центрі України. Готель знаходиться на маршруті, яким люди із Кропивницького, та й з Дніпра їдуть у Софіївський парк. Тому велика частина успіху майбутнього готельно-ресторанного комплексу «Бенчиків млин» залежатиме від якісної інфраструктури місцевої громади. Наразі самим болючим питанням для нас є дороги. Хоча дорога від траси Кропивницький-Умань, яка починається навпроти Новоархангельську, гарно відсипана відсівом і загалом рівна та зручна. Так само рівна і оточена зеленню дорога йде від траси через села Нерубайка, Підвисоке та Розсохуватець. Інша справа, що у селі Тернівка має бути ще якась родзинка, аби залучити туристів. Наприклад, біля млина є гарний липовий лісочок, а у степу – мальовничий кар’єр, де видобували ракушняк. Там можна влаштувати неймовірні фото сесії. Вже сьогодні багато людей приїжджають до села Тернівка, щоб відпочити у наметах на берегах річки Синюха. І ми їм дуже раді. Сподіваємось, що з часом вони стануть гостями готельно-ресторанного комплексу. Втім, ми також не забороняємо туристам просто відвідувати територію комплексу. Це наша домовленість із місцевою громадою, щоб пам’ятка була доступною для всіх бажаючих.

- Які на Вашу думку є інструменти, що могли б підвищити загальну привабливість села Тернівка для туристів, бізнесу, відвідувачів?

- Я переконаний, що таким інструментом є створення інвестиційних парків. Вони вже існують на території України, наприклад у Херсонській і Київській областях. Туди за сприяння керівництва громад залучаються інвестиції. Як це працює? На території певного села інвестору надаються ті чи інші привілеї, що можуть підтримати бізнес. Підприємство на цій території будує певний об’єкт, на якому планує займатися виробництвом товарів чи наданням послуг. Це може бути або фермерське господарство, або промислове виробництво. І за умов підписання угоди із громадою, підприємство на кілька років звільняється від податку на прибуток. Така програма дає результатом залучення інвестора, створення нових робочих місць та розвиток інфраструктури населеного пункту. На сьогодні багато підприємств середнього розміру і навіть великих корпорацій у ній зацікавлені. Але потрібен час та сприяння керівництв місцевого та обласного рівнів.

Записала Вікторія Талашкевич – для сайту «Підвисоке. Інфо»



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: