​Мандруй Кіровоградщиною: Новоархангельщина туристичний край

17.08.20 09:00

Річка Синюха є однією із найчистіших в Україні, тому мандрівка нею дозволяє відпочити та насолодитися флорою та фауною. Важливе значення вона має і для туристичної галузі району, адже тут розміщено чимало цікавих об’єктів. Саме тому у липні цього року Новоархангельщину відвідала делегація на чолі із заступником голови обласної державної адміністрації Тетяною Волинець. Вони познайомилися із краєвидами на території району - задля формування програми культурного та туристичного розвитку області. Зокрема, мова йшла про прокладання водного туристичного маршруту області (каньйон річки Синюхи).

Гості та представники місцевої влади пройшли маршрутом на байдарках – від Новоархангельського центрального пляжу до Тернівської ГЕС. Учасники подорожі вивчили туристичний маршрут, оглянули краєвиди навколо річки Синюхи, можливості створення відповідної інфраструктури та проведення дозвілля та відпочинку для громадян. Саме цей маршрут є історично-значимим для Новоархангельщини, він має багато подій та битв саме на річці Синюха.

Зокрема, у районі села Володимирівки на правому березі Синюхи, шість тисяч років тому містилося поселення-гігант трипільської культури Володимирівка. Воно мало площу до 100 га, тут мешкало близько 6 тис. чоловік. У той час воно було ймовірно найбільшим поселенням у всій Європі.
Останнім об’єктом подорожі був розташований у селі Тернівка старовинний «Бенчиків млин». Складений із масивних, метрової товщини стін, він зберігся майже у первозданному вигляді та розміщений у мальовничому місці на березі р. Синюха. Побудований протягом 1895-1905 рр німецькими інженерами. За місцевими даними належав жителю с. Покотилове Бенчику (Benz).

Споруда чотириповерхова з боку річки та триповерхова з боку берега, стіни з бутового каміння товщиною до 1 м. Річку поблизу млина перетинає гребля, яка відводить воду до кам’яного рукава, де 100 років тому стояли колеса, що приводили в дію механізм млина.
Раніше поряд розташовувалися триповерхові складські приміщення, від яких до самого млина вела рейкова дорога, що проходила над землею і використовувалася для перевезення збіжжя. На 3-му поверсі зберігалася пшениця, на 2-му – соняшник, на 1-му – просо та інше. В 1928 році складське приміщення частково завалилося від великого врожаю, але було відбудоване. Пізніше воно було сильно зруйноване під час великої повені 1932 року, а потім поступово розібране селянами для різноманітного будівництва. Біля млина розташована кам’яна дорога, якою раніше користувалися, щоб до нього дістатися.
На теперішній час, інвесторами планується відновлення цього об’єкту та перетворення його в історичному стилі в туристичний готельно-ресторанний комплекс. Учасники експедиції обговорили перспективи розвитку туристичного маршруту. Визначили, що під час цього маршруту мають бути враховані всі складові, в тому числі харчування та ночівля. Даний маршрут і ще один маршрут - від оздоровчого табору «Бригантина» до русла де зливаються дві річки Вись і Тікич, - будуть започатковані на Новоархангельщині для привернення уваги туристів до нашого краю, відповідного розвитку території та інвестиційної привабливості району!


текст і фото – ФБ-сторінка Новоархангельська районна державна адміністрація



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: