День пам'яті апостола Андрія Первозванного

13 груд. 2020
13 груд. 2020
Свято-Покровський храм
село Копенкувате, Новоархангельський район

13 грудня православні християни відзначають День пам'яті апостола Андрія Первозванного. Це не тільки церковне свято, у народі воно називається Калита. У цей день молодь влаштовує гуляння, а незаміжні дівчата в ніч на 13-е число ворожать на судженого.

Християнська легенда свідчить, що святий Андрій названий Первозванним, тому що був покликаний першим з 12 апостолів та учнів Ісуса Христа. Він був свідком служінь спасителя, його розп'яття та воскресіння з мертвих. За переказами, апостол Андрій проповідував у Криму, потім по Дніпру дійшов до місця, де згодом виник Київ. "На горах цих засяє благодать Божа: велике місто буде тут", - сказав апостол учням.

Хоча Андрій Первозванний – християнський святий, однак народні традиції, звичаї та обряди в цей день мають дохристиянський характер, наприклад, ворожіння на долю. Згідно з українською традицією, на Андрія Первозванного дівчата та жінки ворожать. Також молодь збирається разом, щоб виконати обряд "кусання Калити" - хлопці повинні, не засміявшись, верхи на кочерзі підстрибнути й відкусити шматок калити. Тим, кому це вдається - доля обіцяє щасливе одруження, а хто був не дуже вправним - йшов від калити з вимазаним сажею обличчям.

Як би ви не святкували День Андрія чи Калиту, бажаємо вам робити це у приємному колі рідних та друзів. А ось кілька народних прикмет, щоб ви були здорові:

- Якщо в цей день іде сніг - зима буде довгою та морозною

- Сонячна погода у цей день обіцяє багатий урожай наступного року


За матеріалами УНІАН



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: