​Сільський музикант із Кіровоградщини отримає Обласну премію в галузі культури

01.11.21 10:00

Анатолій Форманчук, художній керівник Копенкуватського будинку культури Голованівського району отримає Обласну премію в галузі культури. Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією обласної ради. Таємне голосування за кандидатів відбулося вчора у жовтні за участі конкурсної комісії і голови облради Сергія Шульги.

Форманчук переміг у номінації «За популяризацію національної культури, фольклорної спадщини, збереження і збагачення народного мистецтва». Кіровоградщина дізналася про музиканта з Копенкуватого завдяки проекту “Баба Єлька”.

Гармоніст Анатолій Форманчук і аматорський фольклорний ансамбль «Перевесло», яким він керує, а також місцевий бубніст Григорій Нечипоренко познайомилися з командою “Баби Єльки” під час однієї з експедицій у Голованівський район навесні цього року. Під час повторної зустрічі музиканти і учасниці “Перевесла” вчили етнодослідниць традиційним сільським танцям. Записане в експедиції відео з танцем падеспанець набрало півтора мільйони переглядів у соцмережах. Врешті вони зголосилися приїхати в Кропивницький і зіграти для громади під час вечора танців в Етнолабораторії на Дворцовій.

Також пан Анатолій зі своїм колективом потрапив до серіалу “Баба Єлька. Експедиція на піч”, який зараз щонеділі транслюється на Суспільному телебаченні.

“Мене запросили бути членом журі обласної премії у галузі культури “Духовний скарб Кіровоградщини” за 2020 рік. – написала на сторінці у Facebook голова ГО “Баба Єлька” Інна Тільнова. – Серед маститих митців, які, я впевнена, мають сотні дипломів/грамот/нагород, можливість показувати себе на великій сцені (бо більшість кандидатур – місцеві, кропивничани) я побачила знайоме прізвище – Форманчук. Та це ж наш сільський музика із Копенкуватого, до якого ми їздили вивчати традиційні танці Кіровоградщини! Звісно, я не оминула нагоди нагади про це членам журі. І за результатами таємного голосування Анатолій Форманчук набрав найбільшу кількість голосів. Радіємо всією командою”.

Також Обласну премію в галузі культури вручать ще трьом лауреатам: Антоніні Червінській, художньому керівнику академічного театру музики, пісні і танцю «Зоряни», в номінації «За внесок у розвиток професійного музичного, театрального, хореографічного, фото- та кіномистецтва»; Павлу Рибалці, заступнику директора обласного краєзнавчого музею, в номінації «За вагомий внесок в збереження та популяризацію культурної спадщини»; Валентині Животовській, директорці обласної бібліотеки імені Чижевського, в номінації «За внесок у розвиток бібліотечної справи».

Церемонія вручення нагород відбудеться 9 листопада до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва у Кіровоградській обласній філармонії.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: