Бюджети громад можуть отримати додатково понад 360 мільйонів

08.06.21 16:00

Ухвалення законопроектів 5066 та 5066-1, розроблених за участю АМУ та спрямованих на збільшення відсотку зарахування ПДФО до місцевих бюджетів до 65%. дозволить частково компенсувати видатки перекладені державою на ОМС, – йдеться у повідомлені Кіровоградського РВ АМУ.

Після об’єднання громад місцеве самоврядування отримало повноваження, делеговані державою,які не завжди підкріплені фінансово. Прийняття вищезазначених законопроектів дозволить частково локалізувати фінансові проблеми ОМС та створить умови для поступової фінансової стабільності, зокрема, у питання фінансування державних соціальних гарантій, комунальних послуг та енергоносіїв, утриманні закладів освіти та охорони здоров’я.

Абсолютні цифри можливого збільшення надходжень проаналізував Анатолій Абрамов, консультант з бюджетних питань Кіровоградського регіонального відділення АМУ: «Податок на доходи фізичних осіб є найбільшим джерелом надходжень до бюджету Олександрійської громади - у 2021 році прогнозується 59,4 % загального бюджету, тобто очікуване надходження складатиме 213,1 млн.грн. При зарахуванні до бюджету 65%податку та збору на доходи фізичних осіб очікувані надходження склали б 230,8 млн.грн, тобто громада отримала б додатковий обсяг фінансового ресурсу у сумі 17,7 млн.грн.

Інший приклад – Дмитрівська громада. Там питома вага надходжень від ПДФО до бюджету складає більше 38,5% а очікуване надходження складатиме за підсумками 2021 року 20,3 млн.грн. Збільшення ПДФО до 65% очікувані надходження склали б 21,9 млн.грн. Таким чином громада мала б отримати 1.62 млн.грн. додаткового фінансового ресурсу»

Експерти Асоціація міст України наголошують на тому, законопроекти №5066 та №5066-1 є збалансованими та враховують інтереси як державного бюджету, так і місцевих бюджетів.Загалом в державі збільшення відсотку зарахування ПДФО із 60 до 65 відсотків до бюджетів громад дозволить отримати додатковий фінансовий ресурсу у 11,1млрд. гривень.


авторка - Валентина Остапчук



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: