Кіровоградщина має потенціал євроінтеграційного економічного поступу

13.05.21 10:00

Україна вже більше п’яти років рухається шляхом інтеграції до економічного простору Євросоюзу, проте виробники з Кіровоградщини не дуже активно користуються преференціями, що їх передбачає угода про асоціацію. За результатами дослідження «Індекс євроінтеграційного економічного поступу», презентація якого відбулась у Кропивницькому 12 травня, наша область обіймає передостаннє, 23 місце серед регіонів.

Дослідження охоплює аналіз ситуації у регіоні з 2014 по 2019 роки і, на жаль, дає підставу констатувати, що позитивну динаміку зростання експорту товарів і послуг, які регіон продемонстрував у 2018 році, втримати не вдалось і наразі Кіровоградщина дуже потребує інституційної підтримки, щоб поглиблювати торговельні зв’язки з країнами ЄС.

Так, область нарощує темпи експорту регіону до країн ЄС (середньорічний темп зростання експорту регіону до країн ЄС – один з найкращих в Україні), але не може похвалитися європейськими інвестиціями та активною участю в проєктах міжнародної технічної допомоги. Не користуються виробники і можливістю отримувати статус схваленого (уповноваженого) експортеру для спрощення та прискорення митного оформлення товарів, що експортуються до країн ЄС, хоча у 2016 році виробники Кіровоградщини отримували відповідний статус. Важливим є сприяння приросту торгівлі з ЄС, розширення кількості суб’єктів господарювання, що постачають товари на європейські ринки, збільшення експорту послуг до ЄС.

Втім, навіть при негативній динаміці, регіону є чим похвалитися. Так до європейських країн їдуть не лише продукти харчування з Кіровоградщини, а й високотехнологічна продукція, така як обігрівачі UDEN-S. Втім, таких історій успіху має ставати все більше. І для цього місцевого виробника треба підтримувати.

Вагомим чинником посилення євроінтеграційного економічного поступу регіону є безпосереднє зміцнення інституційної підтримки, тобто зусилля влади. Ключовим в цій сфері має стати ширше відображення в системі стратегічного планування регіону питань посилення економічної взаємодії з ЄС, здійснення заходів по формування позитивного інвестиційного іміджу області у країнах Європейського союзу.

На жаль, наразі ані у стратегічних документах області, ані у цільових регіональних програмах розвитку європейські прагнення регіону своє відображення не знаходять, хоча аналогічні зусилля у інших регіонах (в першу чергу тих, що не є географічно близькими до Євросоюзу) вже приносять свої плоди, посилюючи спроможності суб’єктів малого та середнього бізнесу до виходу на європейські ринки. Кіровоградщина має позитивний досвід проведення бізнес-заходів, таких як Міжнародна агропромислова виставка «AgroExpo», муніципальний інвестиційний форум, і саме їх можна і треба використовувати для того, щоб стимулювати місцевий бізнес виходити на європейські ринки, в тому числі і залучаючи проекти технічної допомоги ЄС.

Повний текст звіту ви можете переглянути за посиланням

Дослідження здійснене у рамках проекту «Індекс євроінтеграційного економічного поступу: посилення підтримки громадянського суспільства у впровадженні проєвропейських економічних реформ в регіонах України», що реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень та Асоціацією регіональних аналітичних центрів за сприяння Програми «МАТRA» Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Партнером проекту в Кіровоградській області області є ГО «Прес-клуб реформ».



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: