​Гордість Підвисоцької школи – старшокласниця здобула перемогу в престижному всеукраїнському конкурсі!

22.04.21 10:00
Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька
Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька

У Підвисоцькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів ім. Т.Г. Шевченка день почався з чудових новин – учениця 10-го класу Валерія Хащелецька здобула перемогу в ХХ Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості в номінації «Література». Про це з гордістю за вихованку навчального закладу інтернет-виданню «Підвисоке.Інфо» розповіла Людмила Миколаївна Баланівська, заступниця директора з навчально-виховної роботи.

- Людмило Миколаївно, розкажіть, будь ласка, детальніше про цю перемогу – що за конкурс, яка була тема, а також про переможницю та вчителя, який цьому посприяв?

- У нас дійсно прекрасна новина. Буквально сьогодні нам повідомили результати ХХ Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, що проходив під гаслом – «Об’єднаймося ж, брати мої!».

У номінації «Література» з нашої школи брала участь учениця 10-го класу Валерія Хащелецька. До речі, готувала цю роботу, разом з дитиною, вчителька української мови та літератури, за сумісництвом її мама – Віталіна Володимирівна Ярова. Для написання вони вибрали твір про визначну людину Кіровоградщини - Леоніда Васильовича Куценка. Твір мав назву – «Торуй свій шлях — той, що твоїм назвався, той, що обрав тебе навіки вік». Це відомий вислів Василя Стуса.

Вимоги до твору були такі – треба було написати про визначну постать зі своєї місцевості. А Віталіна Володимирівна, мама дівчинки, яка писала твір, навчалася у Кіровоградському педагогічному університеті і викладачем у неї був Леонід Васильович Куценко, який залишив дуже великий слід від навчання та від спілкування. Просто Людина з великої літери. І от саме це надихнуло – і вчительку, в першу чергу, тож вона передала власні переживання і спогади про цю світлу людину своїй доньці. Ну і твір, по заслугах, визнано найкращим.

Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька
Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька
- Чи дає привілей учням їх активна участь та перемога у подібних конкурсах на сьогоднішній день? Скажімо, під час вступу до вищого навчального закладу.

- Дивлячись, який конкурс. У нас одна учениця була президентською стипендіаткою. Вона отримувала президентську стипендію у розмірі 2 тисяч гривень. Тож, коли дитина пішла навчатися, фактично, цілий рік могла спокійно собі не задумуватися про фінансову сторону питання. Брали у нас участь діти і в літературних конкурсах на базі Івано-Франківського університету. Переможців забирали на безкоштовне навчання.

- А як буде відзначено нинішню переможницю Валерію Хащелецьку?

- От зараз до нас зателефонували з Кропивницького, з кафедри української мови Інституту вдосконалення і повідомили, що дитині буде вручено диплом. Я так гадаю, що за цим дипломом треба буде їхати у Київ, там буде урочисте нагородження. Але тонкощів ще не знаємо, бо нам тільки сьогодні повідомили цю прекрасну новину.

- Людмило Миколаївно, якщо порівнювати з попередніми роками, чи не втратили нині діти інтерес до участі у подібних конкурсах? Чи є у них таке бажання, у зв’язку тотальним захопленням інтернетом?

- Ви знаєте, звісно, накладає відбиток наш час і те, в яких умовах ми нині живемо, але все ж таки, якщо є талановитий вчитель і є дитина, з якою можна працювати, то і бажання виникає. Зараз у нас в 10-му класі є такі діти, з якими на наступний рік уже багато вчителів з різних предметів – з історії, з української мови, з хімії, готуються до написання наукових робіт. Все залежить від підбору дітей. Якщо є з ким працювати, то й інтерес з’являється. Але найкраще розпочинати з 9-го класу таких діток ростити. І батьки завжди йдуть нам на зустріч. Будемо сподіватися, що і в наступному році у нас будуть гарні досягнення. Дуже хочеться, бо починаємо працювати над цим вже зараз. Таких діток треба ростити, це точно і однозначно.

Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька
Віталіна Ярова та Валерія Хащелецька
- Ця перемога важлива для школи?

- Безумовно! Зараз проводиться велика кількість таких конкурсів і є дуже багато заочних конкурсів, але я хочу сказати, що дуже важливо, яка вага кожної перемоги. Вага цієї перемоги – надзвичайна! Ми прирівнюємо її до перемоги нашої президентської стипендіатки. Це робота творча, тут треба було докласти дуже багато зусиль. І я скажу, що писали вони цю роботу з вчителькою вже тоді, коли ми всі були на новорічних святах.
Ми дуже раді і всі їх вітаємо!


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: