​Михайло Трушев: «Чи достатньо буде коштів для фінансування структур ОТГ, буде видно у першому кварталі»

01.03.21 10:00

Вже одинадцятий рік поспіль Михайло Вікторович Трушев очолює сільську раду Нерубайки. Село газифіковане, в обробітку місцевих господарств понад чотири тисячі гектарів орної землі. Як і чим живе громада, пан Михайло розповів інтернет-виданню «Підвисоке.Інфо».

- Михайле Вікторовичу, працюєте сільським головою понад десять років. Розкажете, як проводилася газифікація села?

- Газифікація завершилася у 2010-му році. Згідно з державною програмою, були підключені два села – Нерубайка і Свердликове. Оскільки ближнє Кам’янече було газифіковане, а насосна розподільча станція, що розташована в місті Тальне, мала спроможність обслуговувати ще два села, тут відбулася газифікація. Підвідний газопровід фінансувався з цієї державної програми, а вже розводка по селу, підключення труб до будинків – люди оплачували персонально. Так, було газифіковано 130 дворів.

- Чи можливо протягнути гілку від Нерубайки до Підвисокого?

- Ні, не можливо. Треба будувати, так звану ГРП, яка коштує мінімум мільйон доларів одна. Це така станція високого тиску, що дає можливість спрямовувати цей тиск далі по кілометражу. Тож, так виходить, що крайніми селами є Свердликове і Нерубайка. Навіть Торговицю вже неможливо підключити.

- Розкажіть, будь-ласка, про саме село? Чи має можливість сільська громада отримувати освітні, медичні та інші послуги?

- Маємо школу, 9-ти річку, перевели її на перший-другий ступінь три роки тому. В школі 88 учнів навчаються. На території Нерубайської сільської ради два села – Нерубайка і Станіславівка, там працюють Будинок Культури та сільський клуб відповідно. Їх роботу відновлено ще з 2010 року. На їх базі функціонує багато гуртків, діти беруть участь в районних та сільських заходах, різних фестивалях та конкурсах, де займають перші місця. У дитсадку до травня минулого року було дві групи, відвідували 42 дитини. Але оскільки згодом, на дві групи дітей вже не набиралося, а фінансування було зменшено, на початку червня одну групу закрили. Садочок нині відвідують 18 діток. Є у нас і амбулаторія, яка обслуговує місцеве населення. На території маємо олійню та млин.

- Як наповнюєте сільський бюджет?

- Ну, вже він не сільський, а ОТГ. І, в основному, наповнюється з надходжень за оренду землі.

- Які процеси зараз відбуваються, у зв’язку з територіальною реформою? І як, на вашу думку, все це вплине на життя сільської громади?

- Поки що не зрозуміло, йде перетрубація, все устатковується. Навіть ФАПи не працюють, бо змінився район, тож вони навіть рахунків не мають. Повернули в громаду 60% від прибуткового податку. Щоб наповнювати бюджет, підняли рентну плату на 10% від нормативно-грошової оцінки. А чи достатньо буде коштів для фінансування даної структури ОТГ, вже буде видно у першому кварталі. Трошки відбулися скорочення у сільських радах. Хтось пішов працювати в Підвисоке, хтось лишився.

- Михайле Вікторовичу, чого нині не вистачає громаді, які проблеми потребують першочергового вирішення?

- Не вистачає робочих місць. У нас немає інвесторів, свої хлопці працюють, повністю обробляють землю. На нашому основному фермерському підприємстві працюють 85 осіб. За увесь період, з 2014-го року, жодна людина звідти не розрахувалася і не поїхала ні в яку Польщі чи Чехію. Є у нас в селі і 130 одноосібників, які самостійно обробляють землю. Всього орної землі – 4400 гектарів.

- Скільки проживає населення?

- У Нерубайці 938 осіб, в Станіславівці – 60 з лишком. Загалом усіх приблизно тисяча.

- Яка ситуація з транспортним сполученням?

- Географічно село розташоване дуже вдало. Маємо 500 метрів до траси «Стрий-Дніпро», тому люди цим користуються, вийшли до траси і їдуть. А через село ходить два автобуси – «Підвисоке-Умань» і «Завалля-Кропивницький». Тож, проблем дістатися кудись, немає.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: