​Володимир Добровольський: «Від реформи децентралізації більше користі, однак впроваджувати її треба було набагато раніше»

08.02.21 10:00

Територіальні громади живуть в очікуванні позитивних змін, вирішуючи поточні проблеми хто, як може. Володимир Добровольський, староста села Покотилове переконаний, що реформу децентралізації варто було проводити одразу після проголошення незалежності України. Так, на його, думку до цього часу життя громад було б зовсім іншим.

- Володимире Олександровичу, розкажіть трохи про село та його інфраструктуру.

- У нас сільська рада складається з трьох сіл. Центр – село Покотилове (502 жителі), потім село Орлове (196 жителів) та село Тарасівка (61 житель). А сільська рада розташована в селі Покотилове. Маємо школу, що була збудована у 1928 році, дев’ятирічка. Відноситься до опорного закладу у Підвисокому. Є також дитячий садок, два Будинки Культури. Два села розташовані на річці Ятрань, а Тарасівка трошки в стороні, мальовничий край.

- Чи вистачає вам спеціалістів – медиків, вчителів?

- В село Орлове нам дуже потрібен фельдшер. У нас тут є спеціальне приміщення, відремонтований дах, і житлове є приміщення. ФАП під одним дахом. Працівник є, але треба, щоб виділили хоча би півставки. Бо там пенсіонери, треба комусь робити огляд – тому укол зробити, того проконсультувати. В Тарасівці і в Покотиловому є фельдшер, фельдшерський пункт з гарним ремонтом.

Зараз громада тільки створюється, потрібен благоустрій. Люди є, але з коштами треба розібратися. Все в процесі. Хоча би рік має пройти, цей перехідний період реформації, тоді я думаю все вирішиться. У нас два працівники культури в Покотиловому, завідуюча і художній керівник. А в Орловому просто завідуючий клубом. На інших поки що коштів немає.

- Володимире Олександровичу, на вашу думку від реформи децентралізації більше користі чи шкоди?

- Більше користі, але її треба було зробити ще, як тільки Україна стала незалежною. Ми довго тягнули з цим процесом, а майбутнє, як не крути, тільки за громадами. Коштами мають розпоряджатися саме люди, які живуть в тій чи іншій громаді, бо вони знають, куди їх вкласти, вибираються правильні пріоритети відповідно до потреб. До того ж на місці відпадає частина бюрократичної системи. Тому, на мою думку, це дуже правильно, тільки трохи пізно.

- Яка ситуація з дорогами і транспортним сполученням?

- Транспортного сполучення у нас поки що немає, але голова громади працює в цьому плані. Він на правильній дорозі. Я думаю, що буде в нас сполучення і з Підвисоким, і з Новоархангельськом. Що ж до дітей, то їх підвозять до школи – з Орлового в Покотилове, а 10-11 клас з Покотилового возять в Підвисоке. Дорога з твердим покриттям, ремонтується потрохи кожен рік.

- Чи підтримують громаду місцеві фермери?

- На них усе тримається. От сніг випав, то вони трактори повиганяли та й дороги прогорнули. За один день всі основні шляхи розчистили.

- Які ще є першочергові потреби?

- Основні потреби по благоустрою. Треба людей і технічні засоби – мотокосу, пилку, все по господарській частині. Але основне треба людей, та поки що не можемо визначитися з бюджетом. Хочемо щоб було гарно, прибрано.

- Чи є на вашій території якісь бюджетоформуючі підприємства, окрім сільськогосподарських підприємств?

- Таких підприємств немає. Тільки фермерські господарства.

- Тобто перспектив зі створенням нових робочих місць немає?

- Якби бюджет дозволяв, то і в сільській раді деякі спеціалісти не були б зайвими. Хоча би по благоустрою, 2-3 людини.

- Яка ситуація з молоддю в селі?

- Поки ця ситуація з коронавірусом, то вдома сидять, а як тільки карантинна ситуація пом’якшиться, то всі поїдуть на заробітки. Або по містах України, або за кордон. Немає роботи, а люди мають за щось жити.


Записала Ася Цуркан



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: