​Світлана Дудник-Кабацюра: «За два місяці наші вихованці здобули кілька десятків нагород у міжнародних та всеукраїнських конкурсах»

27.01.21 15:43

Кожна обдарована дитина потребує створення умов для реалізації свого таланту. У місті чи в селі діти повинні мати можливість займатися вокалом, хореографією, декоративно-прикладним мистецтвом, спортом, туризмом та ще багато чим цікавим та корисним. Світлана Дудник-Кабацюра, яка очолює Підвисоцький будинок дитячої та юнацької творчості, переконана, що діти потребують уваги і підтримки.

- Пані Світлано, ви корінна мешканка Підвисокого? Як давно працюєте у будинку творчості?

- Я не корінна мешканка, приїхала сюди з Голованівського району 28 років тому і вийшла заміж. Чоловік теж не звідси, родом з Голованівщини. Спочатку я працювала керівником гуртка хореографії, потім методистом, згодом заступником директора. А як директор пішла на пенсію, була призначена на цю посаду. На сьогодні працюємо з дітьми на базі Підвисоцької та Нерубайської шкіл.

- Які гуртки відвідують діти?

- У нас є хореографія, вокальний, фольклорний гуртки та гурток декоративно-прикладного мистецтва. Також діти займаються макраме і народною творчістю – виготовляють етноляльки. Це дуже цікаво. А ще займаються випилюванням та випалюванням. На гуртку «Господарочка» випікають, діти дуже задоволені. Є у нас і військово-патріотичний напрямок. В цьому році з’явився ще волейбол. А з нового року я веду гурток – «Юний блогер». Хочу розказати дітям, чим варто користуватися в інтернету, а чого треба уникати.

- Гадаєте, це вимоги сучасності?

- Це конкретні вимоги сучасності.

- У сільських дітей та ж проблема з гаджетами та інтернетом, що і в міських?

- Так. Тому хочеться, щоб вони використовували сучасні можливості з користю. Бо інтернет – це не тільки ігри, а ще й навчання.

- Пані Світлано, чи реально повноцінно працювати з дітьми в умовах карантину?

- Коли були запроваджені повні обмеження, ми працювали дистанційно. Більше уваги приділяли обдарованим дітям. Хоча, працювали, звісно, з усіма. По-можливості, брали участь у різноманітних конкурсах. За грудень і січень наші вихованці здобули близько 35-ти нагород у міжнародних та всеукраїнських конкурсах, майже всі перші місця. Лише одне друге і одне третє. Тому, гадаю, результат говорить сам за себе. Все це ми висвітлюємо на власному сайті та сторінці у Фейсбук. До речі, саме там є у нас група – «Дистанційне навчання». Діти туди заходять і беруть завдання. З керівниками також спілкуються телефоном, користуються програмою Вайбер.

- Чи є проблеми, які потребують нагального вирішення – чи вистачає фінансування, чи облаштовані приміщення?

- Ремонт кабінетів ми зробили хороший у минулому році. Нині ще триває ремонт холу. Що стосується фінансування, то працюємо з тим, що є.

- Які плани на весну, на літо?

- Грандіозні. Головне, вийти з картину. Керівники гуртків вже напланували багато цікавого. Цього року будемо відзначати 85-річчя закладу. Навіть якщо буде карантин, поведемо он-лайн святкування. Над програмою вже працюємо. Окрім цього, ми щорічно проводимо різні конкурси районного значення, зокрема літературний та художній. В минулому році у нас було понад 50 учасників. А минулого року започаткували ще й конкурс вокального мистецтва. У нас працював музикант, Володимир Салата, який склав музику до пісні «Зелена брама», а слова написав Федір Пилипенко, редактор однієї з черкаських газет. З цією піснею на міжнародному конкурсі «Перлина Фест» Діана Іванова здобула гран-прі і отримала нагороду «Гордість громади». Нам, до речі, запропонували провести конкурс районного масштабу. Обласний рівень поки що не потягнемо, бо на це треба інші кошти, маємо говорити з керівником відділу освіти та головою ОТГ, без обговорення не обійтися. А це був би цікавий конкурс патріотичної пісні, такі твори не повинні забуватися.

Цього року в серпні теж відзначатимемо річницю «Зеленої брами».

Також хотілося б залишити районний етап всеукраїнської гри «Джура», яку ми проводимо на базі нашого будинку вже п’ять років. Маємо власні перемоги – займали друге місце в області. Команди у нас сильні, а керівники гуртків – дружні. Взялися всі разом і провели. Попередня завідувачка нашого будинку творчості взагалі людина своєї справи, у неї завжди були грандіозні задумки і плани. А ми допомагали втілювали все в життя. І будемо продовжувати це робити. Все це обговорюватимемо з новим відділом освіти. Щодо фінансування, то воно якесь грандіозне не потрібне. Просто треба, щоб проявили інтерес. Фінанси невелику роль грають. Якщо є ініціативні люди, то все можна знайти і зробити. Головне команда.

- А скільки вас у команді?

- Наразі колектив налічує 10 осіб.

- Пані Світлано, а щось цікавеньке організовуєте для дорослих?

- Цього року хочемо провести соцопитування, чи потрібен гурток рукоділля для молодих мам. Якщо потрібен, то обов’язково організуємо.

- Не можу не запитати про реформу, яка зараз особливо стосується сільської місцевої. Що скажете про децентралізацію – вона впливає позитивно чи негативно на розвиток культури у селі?

- Я думаю, що вона вже впливає негативно. Я не буду брати до прикладу наш заклад. Але все залежить від бюджету сільської ради, а не від якоїсь конкретної людини. Ми відслідкуємо всі новини, стежимо за нашими колегами з інших БДЮТ. То їх не реформують, а просто закривають. А це, звичайно, негативно. Попри те, що бюджети не можуть тягнути такі заклади, людям потрібна робота, а дітям – можливість розвиватися. Потрібно домовлятися і все буде добре.


Записала Ася Цуркан




Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: