Старовинну скриню та діжку привезли в кропивницьку етнолабораторію

13.01.21 10:00

Півторастолітню скриню для речей і діжку для тіста, якій більше півсотні років, привезли в Кропивницький з Благовіщенського учасники проєкту “Баба Єлька”. Вони їздять селами Кіровоградської області, збирають українські старовині пісні, звичаї та речі. Потому планують організувати виставку – розповіла завідувачка етнолабораторії “Баба Єлька” Світлана Листюк. Побували і у Голованівському районі, до якого тепер входить Підвисоцька громада.

Впродовж сорока років зберігала у скрині одяг 82-річна Галина Томашевська. Говорить, вона дісталася їй у спадок від бабусі. “Тут бабка тримала ряднини. Потім одяг: валянки, рукавички, хустки. Бабка 1888 року народження, то у неї ця скриня вже була, в Лозоватій. Тут міцне дерево, шкідник його не їсть, може, груша. Тепер така скриня нікому не потрібна, я її пофарбувала, бо була страшна, вона стояла у літній кухні”.

Разом з скринею жінка передає в музей діжку для тіста. Говорить, замішувала у ній тісто для хліба і пиріжків впродовж тридцяти років. Діжку подарувала сусідка. Вона з дуба. “Пекла хліб раз у тиждень, 10-11 буханок. Діжка дерев’яна більше тримає тепло, а у алюмінієвій мисці тісто швидко вистигає, не підіймається і кисне ”.

Скриню з діжкою привезли на склад у Кропивницький. Тут зберігають речі, зібрані в районах області. Світлана Листюк говорить: точний вік скрині визначити тяжко, але їй більше ста п’ятдесяти років. Реставрувати її не будуть, щоб зберегти вигляд, у якому вона нині. Скриню та діжку покажуть на виставці побутових предметів, яку організують цьогоріч. “У нашій колекції ще немає діжки, а по-друге, ми не знаємо, чи взагалі вона буде і може це та єдина, яку ми зможемо показати нашим відвідувачам, тим дітям, які зараз живуть у містах і уявлення не мають як жили люди колись, що вони робили і де, звідки той хліб брався”.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: