​Локдаун-2021: Що заборонено та що дозволено?

10.01.21 10:00

Відповідно до ухваленої урядом постанови, у період дії карантину на території України забороняється перебувати в громадських будинках і спорудах, громадському транспорті без вдягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, що закривають ніс та рот, у тому числі виготовлених самостійно.

Також не можна перебувати на вулицях без документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство чи спеціальний статус, без посвідчення про взяття на облік бездомної особи або довідки про звернення за захистом в Україні.

Постанова забороняє самовільно залишати місця самоізоляції чи обсервації. Іноземці та особи без громадянства не зможуть перетинати держкордон без страхового поліса, який покриває витрати у випадку можливого захворювання на COVID-19. Обмеження не поширюватиметься на іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, біженців або осіб, які потребують додаткового захисту, працівників дипломатичних представництв та консульських установ іноземних держав, а також деякі інші категорії населення.

Кафе і магазини

Відповідно до ухваленого документа, у період локдауну заборонятиметься робота кафе, ресторанів і барів, окрім доставки та замовлень на винос.

Також підприємствам у сфері торговельного і побутового обслуговування населення заборонятиметься приймати відвідувачів. При цьому обмеження не поширюються на торгівлю харчовими товарами, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутової хімії, засобами зв’язку, газетами та журналами, ветеринарними препаратами, кормами, насінням і засобами захисту рослин.

Торгівля переліченою продукцією дозволятиметься на площах, не менше 60 відсотків яких призначено для торгівлі такими товарами. Продавати інші товари дозволятиметься лише за умови адресної доставки замовлень.

Торговельні центри під час карантину мають бути зачинені, окрім тих магазинів, які продають перераховані вище товари. Робота непродовольчих ринків буде припинена, а продовольчі зможуть працювати за умови дотримання обмежень.

Транспорт та паливо

Карантинні обмеження не стосуються продажу палива. Не підпадає під заборону міжміське та міжнародне авто- авіа- та залізничне сполучення. Також протягом локдауну працюватиме громадський транспорт.

Сфера послуг

У період карантину дозволятиметься надавати фінансові послуги. Продовжать працювати фінансові установи, не припинятиметься інкасація та перевезення валютних цінностей, діяльність операторів поштового зв’язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльність з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів, перукарень та салонів краси за попереднім записом.

Освіта, спорт та розваги

У період дії посиленого карантину заборонятиметься відвідування закладів освіти, окрім дитячих садочків, проведення будь-яких розважальних, спортивних або культурних масових заходів. При цьому професійні клуби зможуть проводити спортивні зустрічі за умови відсутності глядачів. Правила локдауну також передбачають заборону на роботу кінотеатрів, фітнес-клубів, спортивних залів, басейнів та театрів.

Джерело: Суспільне Кропивницький



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: