Майже 300 мільйонів можуть втратити Бюджети громад Кіровоградщини у 2021-му році

15.12.20 10:00

У році, що минає, місцевий акциз на пальне отримують 69 територій Кіровоградської області. Загальна сума надходжень становить близько 300 мільйонів гривень, у тому числі у бюджет міста Кропивницького надходить більше 60 мільйонів гривень з цього податку.

Відповідно до прийнятих ВР України законів, з наступного року припиняється зарахування до місцевих бюджетів майже 14% акцизного податку. Внаслідок такого рішення громади України загалом втратять 7,5 млрд гривень,- йдеться у повідомлені Кіровоградського РВ АМУ.

Щоб не допустити втрат у місцевих бюджетах у часи економічної кризи, спричиненої пандемією, голова Асоціації міст України Віталій Кличко надіслав відкрите Звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій та груп.

У документі, зокрема, зазначено: «Відрахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів було запроваджене у 2015 році як компенсація за зменшення надходжень від ПДФО з 75% до 60%, скасування субвенції на комунальне дорожнє господарство, низки інших податкових платежів. Місцевий акциз з пального для громад – це суттєвий фінансовий ресурс на розвиток: соціальна інфраструктура, місцеві дороги, освітні та медичні заклади, спортивні та дитячі майданчики».

Також Віталій Кличко наголосив на тому, що для багатьох громад акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети. Ці кошти протягом 2020 року давали можливість утримувати заклади освіти та охорони здоров’я; фінансувати зарплати вчителів, вихователів, лікарів; здійснювати закупівлі медикаментів та медичного устаткування, необхідних сьогодні для допомоги хворим на COVID-19.

Від імені Асоціації міст України Віталій Кличко закликав підтримати збереження на постійній основі зарахування до доходів загального фонду бюджетів місцевого самоврядування 13,44 % акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального.

«Переконаний, що це дозволить не допустити зростання дефіциту місцевих бюджетів та сприятиме забезпеченню фінансової спроможності місцевого самоврядування як здобутку децентралізації», - наголосив голова АМУ.

текст - Валентина Остапчук, консультантка з комунікації Кіровоградського РВ АМУ



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: