​Нерубайка – селяни їли мертвих коней, а пухлі колгоспники вмирали сім’ями. До "великого Голодомору" було ще майже рік…

28.11.20 10:00

В Національній книзі пам’яті, у свідченнях про Голодомор в Кіровоградській області згадуються села Підвисоцької громади. Зокрема, йдеться про такі факти:

...Від голоду населення почало помирати ще на початку 1932 року. У селі Підвисоке у квітні 1932 року, як про це повідомляється в "Доповідній записці секретаря Вінницького обкому КП(б)У Косіору", померло 20 чоловік. Голодом були вражені і всі сусідні села. У квітні 1932 року в селах Копенкувате, Торговиця, Кам’янече, Нерубайка, Небелівка, населення (цит. мовою оригіналу) "...из-за отсутствия хлеба и других продуктов употребляют в пищу конину не только тайного убоя, но и дохлых лошадей. В настоящее время употрбление дохлых лошадей имеет место в большинстве сел района, это стало обычным явлением. ...на почве голодания в с. Нерубайка лежат опухшими колхозники и индивидуальники со своими семьями в 48 дворах. Трупы лежат по 7 дней, ибо некому копать могилы. Когда говорят, что нужно выкопать могилу, то отвечают: "Дайте вперед чого-небуть поїсти, бо немає сил копати яму", -доповідав 3 квітня 1932 року начальник Вінницького обласного відділу ДПУ Левоцький секретарю Вінницького обкому КП(б)У Алєксєєву про "продовольчі утруднення".

Зауважимо, що до "великого Голодомору" було ще майже рік.

Кілька фактів з Національної книги пам’яті.

Нерубайка - село, центр сільської ради. У 1930-ті роки - у складі Бабанського

району Вінницької області. У 1932-1933 рр. У селі був голод, що призвів до численних смертей. Актові записи про смерть за цей період не збереглися. У 2008 р пошуковцями встановлено імена 89 осіб, які загинули голодною смертю.

Підвисоке - село, центр сільської ради. У 1930-ті роки - у складі Бабанського

району Вінницької області. У 1932-1933 рр. у селі був голод, що призвів до численних смертей. Тільки у квітні 1932 року від голоду померло 20 колгоспників. Актові записи про смерть за цей період не збереглися. У 2008 році пошуковцями встановлено імена 16 осіб, які загинули голодною смертю.

Володимирівка - село, підпорядковане Підвисоцькій сільскій раді. У 1930-ті рр. - у складі Бабанського району Вінницької області. У 1932-1933 рр. у селі був голод, що призвів до численних смертей. Актові записи про смерть за цей період не збереглися. У 2008 році пошуковцями встановлено імена 7 осіб, які загинули голодною смертю.

Покотилове - село, центр сільської ради. У 1930-ті рр. - у складі Новоархангельського району Одеської області. У 1932-1933 рр. у селі був голод, що призвів до численних смертей. Актові записи за цей період не збереглися. У 2008 році пошуковцями встановлено імена 17 осіб, які загинули голодною смертю.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: