​Книгу «У пам’яті в боргу» читатимуть тисячі людей в обласному центрі

20.11.20 10:00

Документально-публіцистичне ілюстроване видання «У пам’яті в боргу», яке створила авторка Євгенія Яківна Зінов’єва, днями отримала обласна універсальна наукова бібліотека імені Дмитра Чижевського, що у Кропивницькому. Розповідаємо про це напередодні свята - Дня Гідності і Свободи.

У цю книгу увійшли документальні факти, листи, свідчення воїнів-інтернаціоналістів про воїнів із Голованівського району, котрі воювали у різних гарячих точках землі та на сході України. Книга містить унікальні відомості про героїв Кіровоградщини, яким довелося пройти випробування у горнилі війни.

Свою книгу авторка-упорядниця Євгенія Яківна Зінов’єва присвятила всім воїнам-інтернаціоналістам, ветеранам Афганістану та інших локальних воєн, захисникам територіальної цілісності на сході України і волонтерам – вихідцям із Голованівського району, загиблим і тим, хто вижив у війні, всім, хто чесно і до кінця виконав свій військовий і громадянський обов’язок, пише сайт УСВА

Євгенія Яківна – симпатична, мила жінка. Зачаровують її просякнуті добротою очі, ніжна посмішка, її згорьоване материнське серце огортає турботою і теплом кожного, хто спілкується з нею. Вона отримала нищівний удар долі, втративши на війні сина, але витримала, знайшла в собі сили підняти на ноги своїх меншеньких сина і доньку, піклується про внуків і правнуків.

Командир взводу, лейтенант Олексій Анатолійович Зінов'єв загинув 2 травня 1982 року при виконанні бойового завдання в провінції Логар в Афганістані. Від щирої своєї душі й щирого серця не забуває матерів теперішньої страшної війни, знає і відчуває цей біль, допомагає, опікується долею кожного воїна. Євгенія Яківна у своєму робочому графіку завжди знаходить хвилинку зателефонувати, розрадить смуток і хвилювання, підтримає у важку хвилину.

Євгенія Яківна доклала чимало зусиль, щоб зібрати необхідні документи, поєднати в одному фоліанті цікаві історичні факти і розповіді про учасників Другої світової війни і локальних воєн, а також про захисників нашої Вітчизни, які мужньо стоять сьогодні на східних рубежах. Вона створила ініціативну групу з небайдужих однодумців, з якими тривалий час збирала матеріали, свідчення, біографії з особистих архівів загиблих і живих учасників бойових дій в Афганістані та інших країнах, де проходили локальні війни. А потім ще й шукала фінансування для публікації видання, що було непростою справою.

До багатьох людей зверталася пані Євгенія з проханням про допомогу, але зрештою кошти на друк фоліанту виділили саме меценати. Зокрема, повний друк книги, а це коштувало 350 тисяч гривень, оплатив свого часу Віктор Олександрович Лозінський, нині - голова Підвисоцької об’єднаної територіальної громади.

Тепер це чудово видане й прекрасно ілюстроване видання, що розраховане на широке коло читачів, буде і в фондах обласної універсальної наукової бібліотеки імені Дмитра Чижевського. Це міцна цеглинка у фундамент патріотичного виховання, ще одна стежина нашої пам’яті. Ніхто не поверне загиблих. Їм дано жити у цій книзі про подвиг.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: