​Які першочергові проблеми потрібно вирішувати новій громаді?!

20.10.20 16:00

Серйозний фаховий та кадровий потенціал, який існує у Підвисокому, обов’язково потрібно буде використовувати при створенні стратегії розвитку майбутньої об’єднаної територіальної громади. Про те, які виклики постануть перед депутатами і керівництвом ОТГ вже у листопаді, говоримо з Ігорем Хащеватським, колишнім сільським головою Підвисокого.

Дев’ять сільських рад, сорок п’ять тисяч гектарів землі, ліси та ставки, визначні пам’ятки, котрі потребують збереження, і соціальні об’єкти, яким необхідна серйозна фінансова дотація – це ще не увесь спектр завдань, яким будуть опікуватися голова і депутати новоствореної об’єднаної громади.

Ігор Хащеватський
Ігор Хащеватський
Ігор Хащеватський очолював сільську раду у Підвисокому і саме до нього ми звернулися з проханням оцінити потенційну спроможність майбутньої громади.

- На мою думку наша громада належить до другого рівня спроможності, а це означає, що у нас може все скластися добре, а може і не скластися. Це обумовлено і розтягнутістю території, і кількістю населення, - коментує Ігор Федорович. Він переконаний, що головне, аби сільрада була реально незалежною в усіх напрямках.

- Викликів поставатиме дуже багато, і людям варто проаналізувати ті обіцянки, які сьогодні звучать. Адже протягом останніх 30-40 років кандидати обіцяли одне і те ж саме – освітлення, дороги і порядок на кладовищі. Насправді ж проблеми набагато масштабніші, - переконаний колишній голова.

Село Підвисоке, Фото - Олена Карпенко
Село Підвисоке, Фото - Олена Карпенко
Наприклад, це проблема із водою по селах. Мова не стільки про водогін, скільки про загальний рівень води у криницях. Та й зі ставками треба розібратися. Інше важливе завдання - це дороги.

- Ви заїжджаєте у малі села, а там катастрофічна ситуація. Інфраструктура слабка, заїзди до сіл позаростали, - наводить приклади Ігор Хащеватський. Він також переконаний, що писати у програмі «озеленення території» недостатньо. Садити – не означає доглядати. А саме догляд, полив вимагає великих ресурсів – і людських, і фінансових, і організаційних.

- Коли я прийшов на посаду, то ми у першу чергу вирізали усі старі високі дерева, які могли загрожувати життю і благоустрою. Тому, коли у 2017 році була сильна буря, то у селі Підвисоке не впало жодного дерева. А по сусідніх селах багато будівель поламало і потрощило, - згадує наш співрозмовник події трирічної давнини. Ігор Федорович вважає, що освітлення на якійсь темній вуличці може бути не настільки важливим, як надання допомоги чи послуг людям пенсійного віку. Саме на цьому концентрувала увагу сільрада під його керівництвом. Але сьогодні мова не про це, адже герой нашої розповіді ні на які посади цієї осені не балотується.

Ігор Хащеватський
Ігор Хащеватський
- Люди мені ще влітку запропонували йти на вибори, але я сказав, що не справлюсь і підтримаю того кандидата, який дійсно зможе навести лад на території. Думаю, справитися може якраз Віктор Лозінський. І це не піар, а реальність. Він – людина серйозного масштабу, - ділиться думками Ігор Хащеватський. І додає, що маючи досвід і підприємництва, і роботи у Верховній раді, Віктор Лозінський зуміє налагодити діалог із крупними сільгоспвиробниками, які формують бюджет громади і допомагають коштами соціальним, освітнім та культурним установам.

- З тими проблемами, що нині є на території, може справитися тільки людина з досвідом та авторитетом серед сільгоспвиробників. Наприклад, потрібно буде переглядати розцінки на оренду землі. Тут треба мати досвід, недостатньо одного бажання. Треба володіти ситуацією і розумітися на перспективах на рівні Віктора Олександровича Лозінського чи Федора Івановича Згривця, - коментує ситуацію наш співрозмовник.

На його думку, багато фермерів та підприємців йдуть у депутати, щоб голосувати за низьку ставку на землю і заробляти на цій землі. З ними має бути умова, що, якщо вони платять низьку орендну ставку, то заключають соціальні угоди і долучаються до розвитку громади через благодійну допомогу тому селу, де працюють. Бо зараз є фермери, які платять 3% ставки, а на прохання допомогти школі чи людям, не реагують. І таких «господарників», які мають договори на 49 років під три відсотки, треба переконати працювати на благо громади.

Село Підвисоке, Фото - Олена Карпенко
Село Підвисоке, Фото - Олена Карпенко
- Очільник новоствореної громади повинен буде мати мужність, рішучість і бажання сформувати таку команду, яка професійно розвиватиме територію. Звісно, кадрове питання дуже складне. Відбудеться оптимізація робочих місць у відповідності до потреб сільських рад, але чи знайдеться достатня кількість фахових людей, готових працювати? – сумнівається Ігор Хащеватський.

З іншого боку, за його словами, якщо апарат сільради у Підвисокому обслуговує 1800 чоловік населення, а в інших селах по 200-300 чоловік, то і заробітні плати люди мають отримувати відповідно до свого навантаження. Тільки таким чином, спільно, ефективно та з баченням перспективи, працюючи командою однодумців, можна буде подолати всі проблеми і поступально рухатися до благополуччя і добробуту усіх мешканців Підвисоцької громади.

Записала Ірина Пересунько, фото – Олена Карпенко



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: