​Бізнес і влада: Як співпрацюють ці сектори у Підвисоцькій громаді?

19.10.20 10:00

Для багатьох людей, зайнятих своїм повсякденним життям, є неочевидні речі, котрі журналістам варто пояснювати і про які хочеться розповідати. Зокрема, мова йде про успішний розвиток території загалом, який можливий виключно за умови співпраці між трьома секторами суспільства – бізнесом, владою і громадою.

На сайті «Підвисоке.Інфо» ми вже чимало розповіли про освітні та культурні установи, котрі працюють у селах громади, публікували інтерв’ю із головами сільських рад, директорами шкіл, священиками. І багато хто з них постійно згадує про суттєву допомогу, яку надають соціальним установам та громаді загалом фермерські господарства.

Тому ми виправляємося, і пропонуємо на ваш розсуд серію статей про бізнесменів і управлінців, господарників і виробничників, турботами яких наповнюється бюджет місцевої громади. Першим запросили до розмови Юрія Солов’я, виконавчого директора ПСП
«Підвисоцьке», адже це господарство є базовим для села Підвисоке і про його активну участь у житті громади згадує чи не кожен герой наших попередніх публікацій.

Юрій Соловей
Юрій Соловей
- Юрію Григоровичу, розкажіть, будь ласка, про ПСП «Підвисоцьке» - чим займаєтесь, хто працює, в яких справах проходять будні?

- В обробітку нашої компанії знаходиться біля трьох тисяч гектарів землі, працює 75 спеціалістів, які своєчасно отримують зарплату і забезпечені належним на сьогоднішній час соціальним пакетом. Ми годуємо наших парцівників сніданками, обідами та вечерями у власній столовій. Це всі люди із Підвисокого, і робота у них є постійно. Працюють часто цілими родинами. Це і механізатори, і працівники току, і водії, адміністративний персонал, охорона. Вирощуємо зернові та технічні культури, отримуємо непогані врожаї.

- Який соціальний, благодійний внесок робить компанія «Підвисоцьке» у становлення і розвиток громади?

- Ми тісно співпрацюємо з сільською радою, надаємо різну необхідну допомогу. Взимку по всьому Підвисокому та у селі Володимирівка прогортаємо шляхи від снігу нашою технікою. Влітку грейдеруємо дороги в обох населених пунктах. Також раз на місяць підвозимо із села Володимирівка людей похилого віку у Підвисоке на базар. Звісно, надаємо людям послуги по оранці городів, культивації приватних земельних ділянок. Також допомагаємо сільській раді на встановлення вуличного освітлення – ми купили ліхтарі для села Підвисоке. Протягом останніх років допомагали по благоустрою багатьох об’єктів – купляли будівельні матеріали для забору біля церкви, платили кошти бригаді, яка там працювала, облаштували майданчик біля дитячого садочку, мабуть, тисяч на п’ятдесят гривень. Крім того, саме наше підприємство забезпечує водопостачання у селі Підвисоке.

Буріння свердловини для покращення водопостачання у селі Підвисокому
Буріння свердловини для покращення водопостачання у селі Підвисокому
- Сільська рада передала водогін в оренду ПСП «Підвисоцьке»?

- Так, все вірно. У нас найняті два працівники, яким ми платимо зарплати, і також ми несемо всі затрати по утриманню і ремонту мереж, що йдуть по селу. Два роки водопостачання було безкоштовним для жителів села, але проблеми з водою були, є і накопичуються, тож вимагають інвестицій. Ми вже пробили додаткову свердловину, щоб люди були постійно з водою, але відчуваю, що треба буде ще одну додаткову бити. Зараз, після дощів, ситуація трохи легша, але треба враховувати можливу засуху наступного літа і передбачати вирішення проблеми заздалегідь

Звісно, люди хочуть кращого забезпечення водою, і щоб водогін протягнули по тим вулицям, де його немає. Тобто, треба буде пробивати додаткові свердловини, треба буде міняти обладнання, більша частина якого була встановлена ще у 60-тих роках минулого сторіччя, бо воно постійно потребує ремонту. Труби то металічні, і вони вже свій термін відслужили. Прикладом може бути досвід у селі Свердликове – там сільський голова грамотно цим займається, роблять водогін по селу, заводять у двори, ставлять лічильники на воду.

Освчення свердловини для покращення водопостачання у селі Підвисокому
Освчення свердловини для покращення водопостачання у селі Підвисокому
- Пайовики у ПСП «Підвисоцьке» задоволені умовами співпраці?

- Люди не жаліються, бо ми добросовісно сплачуємо за паї всім, хто передав нам в оренду свої земельні ділянки. Працівники нашого току набирають у мішки і розвозять зерно пайовикам у кожен двір – загружають, розгружують біля двору. Де люди скажуть, туди й кладуть. Орендна плата у нас складається із таких злаків, як кукурудза, пшениця, ячмінь, соняшник, а також цукор. До Нового року готуємо пайовикам подарунки, а ще цього року до свята Другої Пречистої видавали людям по 25 кілограмів муки вищого ґатунку. Щоб люди могли напекти собі пиріжків та млинців.

Візит до дитсадка "Пролісок"
Візит до дитсадка "Пролісок"
- Які проблеми потребують негайного вирішення у селах Підвисоцької громади?

- Турбує людей те, що по селі немає дороги. Вона погана, її треба ремонтувати. Дорога збудована ще у радянські часи і майже всюди вже геть знівечена. Хіба що крім центру, до дорожня служба її підправляє. Вуличне освітлення десь на 80% зробили. Відколи були програма «Світла Кіровоградщина», то з того часу почали роботи вуличне освітлення, щороку воно добавляється і змінюється у кращу сторону. Є проблема ще з освітленням села Володимирівки. Його там фактично зовсім немає. І також там є ФАП, працювала жінка певний період. І зараз там проживає 22 пенсіонери, кільком вже за вісімдесят років. І потрібен медичний працівник, який або пропише таблетки, або зробить укол, або виміряє тиск. Це питання вже піднімалося перед керівництвом сільської ради, обіцяли його вирішити, і це треба зробити негайно, бо тамтешні люди чекають цієї допомоги кожного дня.

- Якою Ви бачите свою роль на посаді депутата районної ради?

- Чому я вирішив балотуватися у районну раду? Все просто. Кожна територія повинна мати представників і представниць у районній раді, щоб презентувати і захищати інтереси мешканців свого села. При районній раді є комісії, які вирішують земельні, освітні, фінансові питання. І щоб люди на всіх територіях не залишалися осторонь під час формування певних програм, фінансування тих чи інших напрямків, якраз і потрібні депутати районної ради. Тому для відстоювання інтересів людей наших сіл я і вирішив став кандидатом у депутати до Новоархангельської районної ради.


Розмовляла Вікторія Талашкевич, фото з сайту
Новоархангельської РДА



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: