Хто заселяв Кіровоградщину за часів Гетьманщини?

16.10.20 14:00

У Кропивницькому відкрилася унікальна виставка «Великі земляки: рід Капністів», передає CBN. Перед відвідувачами обласної наукової бібліотеки ім. Чижевського виступив один з авторів дослідження — кандидат історичних наук Олександр Чорний. Він розповів, що рід Капністів нерозривно пов’язаний з Центральною Україною. Так, Василь Петрович Капніст — миргородський полковник, який займався заселенням нашого краю.

Олександр Чорний
Олександр Чорний
«Це значний політичний і державний діяч Гетьманщини середини XVIII століття, одна з постатей, які дуже тісно прив’язані до історії нашого краю», — розповів Олександр Чорний.

За його словами, досі можна прочитати про наші території як про Дике поле. Це спрощене бачення історії Центральної України. До Нової Сербії, великого політичного проєкту 1752-1764 років, цей край був вже заселений. Значною мірою до цього процесу мав відношення Василь Петрович Капніст.

«Саме під його керівництвом поступово стихійна колонізація набула рис урядової колонізації гетьманськими полками, зокрема Миргородським полком. Саме під його керівництвом частина Задніпров’я, а це зараз майже половина сучасної Кіровоградської області, була включена до складу Миргородського полку, були створені окремі адміністративні одиниці – Крилівська, Цибулівська, Архангелогородські сотні. Були збудовані фортеці в центрах цих адміністративних одиниць, правонаступниками яких стали Світловодськ, Цибулеве Знам’янського району та Новоархангельськ», — зазначив науковець.

Виставка проводиться за підтримки Харківського художнього та історичного музеїв, Лебединського художнього і краєзнавчого музеїв, музею ХНМУ, Кіровоградської ОУНБ ім. Д. Чижевського, ХМР музично-театральної бібліотеки ім. К. Станіславського, ЦНБ ХНУ ім. В. Каразіна, нащадків роду Капністів в Україні, істориків і краєзнавців Харкова, Полтави, Сум, Кропивницького. Виставка триматиме до кінця року.

Текст - Лара Гуріна, фото - Анни Бородавкіної



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: