​Сергій Соловей: «Коли підлітки усвідомлюють себе воїнами, захисниками, це позитивно впливає на їхню особистість»

14.10.20 16:00

12 жовтня 2020 року в Підвисоцькій загальноосвітній школі імені Т. Шевченка відбулася посвята школярів у прикордонний клас. Про цей унікальний проект виховання майбутніх захисників України нам детальніше розповів його ідейний натхненник Сергій Соловей, учитель вищої категорії, вчитель-методист, прикордонник:

Сергій Соловей
Сергій Соловей
Спеціалізований прикордонний клас у Підвисоцькій загальноосвітній школі імені Т. Шевченка був створений відповідно до Указу Президента від 26 травня 2015 року № 287 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 6 травня 2015 року "Про Стратегію національної безпеки України"» та звернення голови Громадської ради при Адміністрації Державної прикордонної служби України генерал-майора у відставці В. Бідаха згідно з пунктом 7 Протоколу №1 від 28 квітня 2017 року засідання робочої групи при Громадській раді при Адміністрації Державної прикордонної служби України з метою підвищення престижу військової служби, формування військової професійної орієнтації учнівської молоді, розвиток мотивації, спрямованої на підготовку до захисту української держави та служби у Збройних силах України та інших військових формуваннях, здійснення конкурсного відбору кандидатів до вступу у вищі військові навчальні заклади.

Раніше коли в нас було два 10-ті класи, то прикордонним ми робили один із них і набирали туди учнів за бажанням. Цього року в нас лише один клас, я їх зібрав, кажу: «Хто хоче в прикордонний клас – крок уперед». На місці не лишився ніхто.

- Як відбувається робота з учнями у прикордонному класі?

- Більше ми працюємо з ними у позакласній роботі. Школярі ходять на уроки у формі Збройних Сил України і носять зелені берети. Вони виготовляють прикордонну символіку (прикордонний стовп) , макети різної зброї, з якою вони далі працюють. До того ж, наші учні є активними учасниками різноманітних заходів: зустрічей з учасниками ООС-жителями села Підвисоке, національно-патріотичного проєкту «Захисник Кіровоградщини» (2018 рік), акції «Від серця до серця», дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл», де вони стали переможцями на першому (районному) рівні; всеукраїнської акції підтримки українських моряків «Волю морякам!» тощо. Долучаємося і до подій міжнародного рівня. Зокрема, школярі цього класу стали учасниками інформаційної трибуни «Україна-НАТО» конкретні кроки на шляху добробуту і співробітництва», у них про це є сертифікати, і навіть на зонді, що летить до Сонця, є їхні імена. Також були на зустрічі з однолітками з Гомеля на кордоні між Україною та Білоруссю в Чернігівській області. А коли наші учні виступали на міжнародному круглому столі в місті Києві, то один з єврокомісарів був настільки вражений рівнем англійської мови однієї з наших дівчат, що не міг повірити, що вона навчається не в столичній школі, а проживає у невеличкому селі на Кіровоградщини, яке не так то й легко знайти на карті України.

- Що дає навчання у прикордонному класі школярам?

- Навчання в цьому класі дає змогу брати участь у Всеукраїнських конкурсах «Джура-прикордонник», де учні не тільки проходять вишкіл, але й знайомляться з однолітками, бо, як правило, в рої об’єднують дітей з різних регіонів країни. Перший вишкіл ми проходили в Оршанці Черкаської області у 2017-му, наступного року ми поїхали на «Джура-прикордонник» у Великі Мости (де учні мали змогу потримати в руках автомат, подарований заставі особисто Михайлом Калашніковим, до того ж, польські прикордонники дозволили нам перейти кордон), а в 2019 році в місті Ізмаїл. Ми підписали договір з Національною академією Державної прикордонної служби імені Богдана Хмельницькою про вступ туди наших учнів. Двоє наших випускників – Валерія Семко та Анастасія Соловей – у 2019 та 2020 роках відповідно стали курсантами цієї академії. А Олексій Жилєєв вже є сержантом контрактної служби у Великих Мостах. Взагалі цього року в нас хотіло вступати троє осіб на прикордонника, але двох підвело здоров’я. Окрім того, наші випускники ідуть вчитися на поліцейських, пожежників.

Маю сказати, що діти з честю носять зелений берет, пишаються цим і навзаєм отримують шанобливе ставлення від інших. Пригадую, як торік ми поверталися з Ізмаїла й заїхали в Софіївку, то їх пропустили в парк безоплатно, багато хто фотографувався із ними та ще коли вони підішли до яток із сувенірами, то їм роздали їх просто так.

- Наскільки відомо, проєкт прикордонного класу запроваджено на тимчасовій основі.

- Проєкт прикордонного класу діятиме з 2017 по 2022 рік, і по завершенню цього періоду ми будемо бачити, наскільки вдало він реалізувався. Якщо він приніс користь – значить, будемо продовжувати його й далі. Якщо говорити про поточні результати, то за моїми спостереженнями, коли в нас було два класи на паралелі, то прикордонний клас демонстрував кращі результати навчання, хоча при поділі діти вчилися приблизно однаково. Я думаю, коли підлітки усвідомлюють себе воїнами, захисниками і відчувають пошану оточуючих, це позитивно впливає на їхню особистість.


Записав Дмитро Шульга, фото надав Сергій Соловей




  • Сергій Соловей

Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: