​Храм, що увічнює пам’ять про загиблих воїнів

14.10.20 10:00

Сьогодні в Україні відзначають День захисника, як свято вшанування мужності й героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу. Також сьогодні відзначається і День Покрови Пресвятої Богородиці, тож у селі Копенкувате, де вже тринадцять років діє ошатна і затишна церква – храм Покрови Пресвятої Богородиці, - відразу кілька приводів для зустрічі громади.

Отець Юрій, який править службу у Копенкуватому
Отець Юрій, який править службу у Копенкуватому
Отець Юрій, який править службу у Копенкуватому з 2008-го року, розповів команді сайту «Підвисоке.Інфо», що перша церква у селі з'явилася ще у 20-тих роках минулого століття. Втім, вже у 1939 році храм було закрито більшовиками і лише на початку незалежності України, на прохання сільчан, храм знову почав діяти. Його роботу тоді відновив настоятель Віктор Брайловський.

Коли батюшка помер, церковне керівництво делегувало у село Копенкувате молодого священика, котрий приїхав якраз на початок роботи нової будівлі храму, адже у 2007-му році у Копенкуватому «виросло» привабливе і зручне приміщення церкви Покрови Пресвятої Богородиці – з п'ятьма золотистими куполами, які віднедавна ще підсвічуються щоночі ліхтарями, слугуючи дороговказом для всіх вірян, хто йде чи їде селом.

Храм у Копенкуватому
Храм у Копенкуватому
Храм прикрасив село неповторною архітектурою. Дуже гарна церква і всередині – ікони святих, художній розпис стін та вдало підібране церковне начиння. А збудована церква за ініціативи і на кошти Віктора Лозінського.

«Рішення про будівлю храму я прийняв чи не на другий рік після створення агрофірми «Копенкувате», - згадує Віктор Олександрович. Він переконаний, що у селі все повинно починатися зі школи та з духовності, а отже має бути церква, щоб люди отримували всі потрібні їм релігійні обряди.

Віктор Лозінський та Отець Юрій
Віктор Лозінський та Отець Юрій
«У першу чергу цей храм будувався як спомин про воїнів, полеглих у боях в роки Великої Вітчизняної війни, адже тут у серпні 1941-го року вели запеклі бої в оточенні Шоста та Дванадцята армії», - розповідає Віктор Лозінський, віддаючи шану людям, котрі загинули у цій місцині, захищаючи Вітчизну.

Місцева релігійна спільнота цінує можливість відвідати духовний центр села, адже такої церкви немає по багатьом районним центрам Кіровоградщини, не кажучи вже про села. Отець Юрій розповідає, що останніми роками все частіше на службу приходять люди молодшого віку, приводять дітей на причастя.

Віктор Лозінський
Віктор Лозінський
«Для багатьох це свого роду душевні ліки», - ділиться священик своїми думками про прихожан. І додає, що церква зайнята не тільки повсякденними релігійними обрядами, але й опікується дітками, веде заняття «Недільної школи», збирає речі для тих, хто цього потребує – не тільки у селі Копенкувате, але й для страждущих з сусідніх сіл.

Говорячи про це, ми торкнулися і питання збереження та відновлення унікальної дерев’яної церкви у селі Ятрань, яка потребує реконструкції і турботи.

«Я думаю, що 25-го жовтня громада і люди, які прийдуть на голосування, зроблять свій вибір, внаслідок чого ми приймемо рішення спочатку про реконструкцію Пречистенського храму, щоб зберегти для нащадків цю історичну споруду у первинному вигляді, а у подальшому і про відновлення церкви», - планує Віктор Лозінський. Він також розповів про своє бачення реконструкції меморіального комплексу «Зелена Брама» поміж селами Підвисоке та Нерубайка, але про це розповімо у наступному інтерв’ю.

Храм у Копенкуватому
Храм у Копенкуватому
Зі святом всіх! З Днем захисника Вітчизни!



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: