Заказник "Когутівка": краса природи і козацький зимівник

16.08.20 11:00

У Новоархангельському районі є ландшафтний заказник «Когутівка». Про нього знає мало кіровоградців, в той час як його краса зачаровує, пише сайт "Гречка". І цитує історика і краєзнавця Юрія Матівоса, який на своїй Фейсбук-сторінці розповідає, що ландшафтний заказник "Когутівка" розташований на 120-гектарній площі у мальовничій місцевості поблизу села Ятрань (колишня Когутівка), при злитті річок Синюхи і Ятрані (Новоархангельський район).

Фото з сайту "Гречка"
Фото з сайту "Гречка"
На території заказника поширені рослини, що ростуть на камінні - літофіти: синьо-зелені водорості, лишайники, мохи. Лісові схили річок вкриті красенями-деревами - ясенами, дубами, в'язами, кленами. Серед різнотрав'я чимало червонокнижних - цмін, вероніка сива, гірська конюшина, чебрець, рідкісний вид волошки руської,ковили волосистої,мигдалю степового, білої верби. Куди не подивись весняної пори - всюди море червоного маку. Особлива фауна заказника - тут пурхають зяблики, славки чорноголові, чорні дрозди, виспівують соловейки, сойки,вівсянки, скрекочуть сороки, кують пророцтва зозулі. Синюха вважається найчистішою річкою України, у ній безліч різних риб, раків, річкових тварин, у їх числі річкова видра, занесена до Червоної книги України.


Чарують пам'ятки минулих століть, не зареєстровані у жодному документі. На лівому березі Синюхи, у колишньому козацькому зимівнику Тернівці, ще дивом тримається будівля 18 століття - так званий Бенчиків млин, власником якого був колись єврей Беня. Млин збудований з гранітного каменя скель на берегах річок. Якщо перейти греблею біля млина на правий берег, перед очима постане казковий пейзаж у гранітному обрамленні, посеред якого у Синюху вливається Ятрань. Таку насолоду не відчуєш ніде більше.

Фото з сайту "Гречка"
Фото з сайту "Гречка"
Цікава історична деталь. У Алтайському краї на кордоні з Казахстаном є мальовнича гора з назвою ..Синюха, вершина якої є найвищою у Коливанському хребті (1210 м.).Біля її підніжжя встановлено Поклонний хрест, здавна тут було місце паломництва православних. Озерця, тут розташовані, люди вважають священними. Як не пригадати річку, яку за 450 років до нашої ери грецький історик Геродот назвав Ексампеєм, тобто, священною водою. Мабуть, з наших багатих країв хтось переселився свого часу на Алтай і назвав місцеву річку і гору Синюхою.



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: