​У його руках оживає трипільська кераміка

05.08.20 14:57

Кажуть, професія археолога - одна з найромантичніших, овіяна загадками й таємницями. І хоча чимало з нас у дитинстві хоче бути якщо не вчителями, лікарями чи космонавтами, то археологією запалюються ті, кого ваблять пригоди, стародавня історія та розкопки. Захопився цією професією ще у студентські роки і герой публікації газети "Кіровоградська правда" - Станіслав Федоров Та так, що тепер розкопки та реставрація цінних знахідок стали справою його життя.

Станіслав Федоров, фото з сайту Кіровоградської правди
Станіслав Федоров, фото з сайту Кіровоградської правди
У дитинстві Станіслав хотів бути скульптором і присвятити себе мистецтву. Це бажання брало гору до 11-го класу, а потім вирішив, що вступатиме до Києва в університетім. Шевченка. Тоді ж і обрав професію. "Буду ресторатором!" - визначився він, проте і про іншу дитячу мрію не забув, тому серед робіт Станіслава Федорова є вироби з гіпсу, дерева та рогу. А ще він не пропускає жодної цікавої експедиції в якості волонтера. За це має гарні відгуки провідних українських археологів. Після закінчення вузу перед хлопцем постала дилема: де ж працювати? Обрав рідну Кіровоградщину.

- Зі Славком Федоровим, молодим краєзнавцем із Златополя (мається на увазі стара назва міста Новомиргород-Авт.) Кіровоградської області я познайомився у 2007 році, коли очолювана мною експедиція почала розкопки палеолітичних стоянок на річці Велика Вись під Новомиргородом. На той час Славко вже самотужки освоїв ази археології і відкрив нові пам'ятки, зокрематрипільські. На фрагментах посуду, зібраних на зруйнованому трипільському поселенні Андріївка, він вперше спробував реконструювати трипільську кераміку. Прекрасно малює та має золоті руки, - характеризує багаторічного співробітника Археологічної експедиції Києво-Могилянської академії завідувач відділу Інституту археології НАН України Леонід Залізняк.

За п'ять сезонів безкорисливої роботи в експедиції Станіслав зарекомендував себе не тільки як працьовитий і витривалий учасник розкопок,а і як вдумливий та ініціативний дослідник. Під час розкопок засвоїв навички польових археологічних досліджень (розвідок, шурфування, розкопок), вів власний розкоп на трипільському поселенні Лікареве.

За підтримки тодішнього голови Кіровоградської ОДА Андрія Ніколаєнка та благодійного фонду «Розвиток Кіровоградщини», Станіслава Федорова відрядили до Національної академії образотворчого мистецтва України в Київ на курси реставраторів. Внаслідок цього Станіслав став одним із небагатьох кваліфікованих фахівців з реставрації музейних експонатів, археологічних та етнографічних об'єктів на території Кіровоградської області.

Після здобуття спеціальної освіти Станіслав Федоров працював у складі міжнародної археологічної експедиції поблизу села Небелівка, що в Новоархангельському районі. Примітно, що саме Станіславу Федорову довірили провести реставрацію унікального хрестоподібного вівтаря, знайденого в Небелівці, і як результат - експонат довгі роки зберігатиметься у обласному краєзнавчомумузеї. Далі Станіслав Федоров працював в обласній охоронній археологічній службі, виявляючи нові об'єкти археології на території нашого краю, тому, без сумніву, ми можемо пишатися такими земляками, які примножують історичну славу області.

текст - Тетяна Левінська, "
Кіровоградська правда"



Коментарі

Ще нема коментарів до цього матеріалу. Будьте першим!
Напишіть ваш коментар
Коментар: